Massimo Bottura to szef kuchni najlepszej restauracji świata. Łączy tradycyjny styl gotowania z odrobiną nowoczesności i wychodzi mu to fantastycznie! Jest przy tym wzorem do naśladowania w kwestii pomocy innym.
Czemu został kucharzem?
Bottura przyznaje, że kiedy był dzieckiem w jego rodzinnym domu nie zawsze było stać ich na pożywienie. Uwielbiał podpatrywać babcię, kiedy zagniatała ciasto na pierogi. Mówi, że gdyby nie jej opowieści i lekcje gotowania nie byłby teraz kucharzem. Fascynowały go procesy powstawania posiłków. Od zawsze wielką wagę przywiązuje do tego, aby nie marnować resztek jedzenia, ponieważ mogą one znaleźć swoje zastosowanie.
Massimo Bottura restauracja
Kiedy zdecydował się na otwarcie własnej restauracji, musiał długo starać się przekonać Włochów do innowacji, jakie tam proponował. Jednak, kiedy krytycy zaczęli zachwycać się jego lokalem, wszystko zaczęło układać się po jego myśli. Obecnie Osteria Francescana, znajdująca się w Modenie, cieszy się pochlebną opinią i ma już trzy gwiazdki Michelin. W planach ma otwarcia kolejnych lokali, nie tylko w Europie.
Pomoc potrzebującym
Szef kuchni nie może pogodzić się z tym, ile ludzie marnują jedzenia. On i zapraszani kucharze w powstałych jadłodajniach wykorzystują to, co zostało już spisane na straty i przyrządzają posiłki dla ludzi, których nie stać na samodzielne przygotowanie posiłków. Przychodzą tam bezdomni, uchodźcy, inwalidzi i bezrobotni. W takim celu Bottura odwiedził już Paryż, Waszyngton, Londyn i Rio de Janeiro. Jest również założycielem fundacji Food for Soul, która uczy, w jaki sposób nie marnować jedzenia i pomagać tym, którzy tego potrzebują. Warto dodać, że jego wszyscy koledzy po fachu, których zaprasza do wspólnych projektów robią to charytatywnie.
Massino Bottura w Polsce
Wybitny kucharz odwiedził również nasz kraj. Był specjalnym gościem podczas festiwalu Fine Dining Week. Jego głównym celem jest edukacja w zakresie najwyższej kultury restauracyjnej. Jednym z warunków, dla których przyjął zaproszenie organizatorów, było to, że podczas wydarzenia panuje zasada, że żadne resztki nie są marnowane.
Nie dość, że Massimo Bottuta to szef kuchni najlepszej restauracji na świecie, ma także złote serce! Niewątpliwie inni powinni brać z niego przykład!