Risotto z dyni. Przepis wegetariański. Przepis

Risotto, niby takie klasyczne i łatwe danie, jednak wymaga od nas precyzji w wykonaniu. Zamiast uzyskać wspaniale sypki ryż, często niestety wychodzi kleista masa. Podajemy wam przepis na idealnie sypkie i smaczne risotto z dyni. Przepis będzie idealny na wegetarian i wegan, ale gwarantujemy, że i mięsożerca takim obiadem nie pogardzi!

Risotto z dyni jakie składniki?

Nie potrzebujemy zbyt wiele składników, wystarczy ich zaledwie kilka. Znajdziemy je w każdym supermarkecie i warzywniaku. Proporcje są na dwie solidne porcje. Czego więc potrzebujemy? Musimy się zaopatrzyć w połowę cebuli, 1 ząbek czosnku. Potrzebna nam również będzie oczywiście dynia. My wybraliśmy piżmową, lecz jeśli macie swoją ulubioną, nie wahajcie się jej użyć. Oprócz dyni potrzebujemy również: 1 litr bulionu warzywnego, 1/2 szklanki ryżu do risotto, 1/4 szklanki białego wytrawnego wina, a także oliwę z oliwek do smażenia.

Risotto z dyni piżmowej jak zrobić?

Najpierw musimy umyć i pokroić w kostkę wszystkie warzywa. Pamiętajcie, aby nie wyrzucać pestek. Wystarczy je oczyścić z miąższu i wysuszyć. Będą stanowiły pyszny chrupki dodatek na przykład do sałatek. Do garnka przelewamy bulion i lekko podgrzewamy, nie możemy doprowadzić do wrzenia. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy na nią cebulkę z czosnkiem. Po około 2 minutach dodajemy dynię, a po kolejnych 2 minutach ryż. Właśnie teraz nastaje kluczowy moment przygotowania całego dania. Wlewamy wino, zwiększamy ogień i je odparowujemy. Chcemy, aby został tylko aromat, lecz nie alkohol. Od tego momentu wlewamy po 1 chochelce bulionu. Cały czas mieszając, musimy stopniowo wlewać po 1 porcji bulionu. Im częściej będziemy mieszać, tym bardziej risotto z dyni będzie kremowe.

Risotto z dyni czym doprawić i podać?

Gotowe danie wykładamy na talerz i doprawiamy. Do tego celu świetnie się sprawdzi gałka muszkatołowa, sól, duża ilość pieprzu. Jeśli ktoś lubi, to opcjonalnie można użyć płatków drożdżowych. Nadadzą serowego posmaku bez konieczności porzucania diety wegańskiej. Przed samym podaniem, najlepiej jest skropić wszystko oliwą z oliwek. Smacznego!

źródło zdjęcia: BBC food

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.