Przepis na pad thai – czego potrzebujesz do jego przygotowania?

Pad thai to aromatyczny oraz szybki obiad, który możesz przygotować zaledwie w 20 minut. Możesz go przyrządzać na wiele sposobów, ale pamiętaj, że musisz użyć makaronu ryżowego, sosu rybnego i soku z limonki. Przeczytaj jaki jest przepis na pad thai.

 

Co może być w pad thai

Pad thai to eksplozja smaku, zapachu i kolorów. Możesz dodać chrupiące orzeszki i kiełki. Smak wzmocni świeża kolendra, a zamiast kurczaka dodaj tofu albo krewetki. Świetnie sprawdzi się także zielona fasolka i liście świeżego szpinaku.

Składniki

Do tradycyjnego dania potrzebujesz:

  • 200 g płaskiego makaronu ryżowego
  • 400 g piersi kurczaka
  • 1 białą cebulę
  • 1 kapustę pak choi
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 150 g (szklankę) kiełków fasoli mung
  • 2 dymki
  • ½ papryczki chili
  • szczyptę soli.
Do sosu przyda ci się dodatkowo:
  • sos rybny (4 łyżki)
  • sok z limonki
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego.
Przepis na pad thai

Zacznij od makaronu. Zalej go wrzątkiem, przykryj i odstaw na 4 minuty. Następnie odcedź, wypłucz zimną wodą i odstaw. Roztrzep jajka w miseczce i dodaj odrobinę soli. Cebulę pokrój na cienkie piórka, czosnek i papryczkę na cienkie plasterki, dymkę na kawałki długości 3-4 cm, a kapustę na małe kawałki. Kolejno przygotuj mięso. Co ważne, najlepiej kroić je na cienkie paski w poprzek włókien.

Przygotowanie na patelni – wok

Wrzuć na rozgrzany na woku olej jajka i usmaż omlet nie przewracając go. Gdy będzie gotowy porwij go na kawałki i połóż do miseczki. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu. Następnie podsmaż w woku na 2 łyżkach oleju cebulę. Smaż 10 sekund cały czas mieszając, a następnie dodaj czosnek i chili. Dodaj do woka mięso i smaż aż zmieni kolor ze wszystkich stron. Pamiętaj żeby cały czas mieszać składniki podsmażane na woku. Na koniec dodaj kapustę i podsmaż. Do tego dodaj makaron, sos, dymkę i ¾ porcji kiełków. Wymieszaj i smaż na największym ogniu maksymalnie przez minutę. Dodaj do tego kawałki omletu. Całość przełóż do miseczek. Danie udekoruj drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi bez dodatku soli oraz świeżymi listkami kolendry.

Smacznego!

Marta D

Absolwentka dziennikarstwa, kulturoznawstwa i fotografii – radiowiec z zawodu, kulturalny człowiek z wykształcenia, fotograf z pasji. Humanistka i umysł ścisły w jednym. Nie lubi zamykać się w ramach szablonowości. Uwielbia wyzwania, nowe miejsca i ciekawych ludzi.