Przepis na pad thai – czego potrzebujesz do jego przygotowania?

Pad thai to aromatyczny oraz szybki obiad, który możesz przygotować zaledwie w 20 minut. Możesz go przyrządzać na wiele sposobów, ale pamiętaj, że musisz użyć makaronu ryżowego, sosu rybnego i soku z limonki. Przeczytaj jaki jest przepis na pad thai.

 

Co może być w pad thai

Pad thai to eksplozja smaku, zapachu i kolorów. Możesz dodać chrupiące orzeszki i kiełki. Smak wzmocni świeża kolendra, a zamiast kurczaka dodaj tofu albo krewetki. Świetnie sprawdzi się także zielona fasolka i liście świeżego szpinaku.

Składniki

Do tradycyjnego dania potrzebujesz:

  • 200 g płaskiego makaronu ryżowego
  • 400 g piersi kurczaka
  • 1 białą cebulę
  • 1 kapustę pak choi
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 150 g (szklankę) kiełków fasoli mung
  • 2 dymki
  • ½ papryczki chili
  • szczyptę soli.
Do sosu przyda ci się dodatkowo:
  • sos rybny (4 łyżki)
  • sok z limonki
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego.
Przepis na pad thai

Zacznij od makaronu. Zalej go wrzątkiem, przykryj i odstaw na 4 minuty. Następnie odcedź, wypłucz zimną wodą i odstaw. Roztrzep jajka w miseczce i dodaj odrobinę soli. Cebulę pokrój na cienkie piórka, czosnek i papryczkę na cienkie plasterki, dymkę na kawałki długości 3-4 cm, a kapustę na małe kawałki. Kolejno przygotuj mięso. Co ważne, najlepiej kroić je na cienkie paski w poprzek włókien.

Przygotowanie na patelni – wok

Wrzuć na rozgrzany na woku olej jajka i usmaż omlet nie przewracając go. Gdy będzie gotowy porwij go na kawałki i połóż do miseczki. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu. Następnie podsmaż w woku na 2 łyżkach oleju cebulę. Smaż 10 sekund cały czas mieszając, a następnie dodaj czosnek i chili. Dodaj do woka mięso i smaż aż zmieni kolor ze wszystkich stron. Pamiętaj żeby cały czas mieszać składniki podsmażane na woku. Na koniec dodaj kapustę i podsmaż. Do tego dodaj makaron, sos, dymkę i ¾ porcji kiełków. Wymieszaj i smaż na największym ogniu maksymalnie przez minutę. Dodaj do tego kawałki omletu. Całość przełóż do miseczek. Danie udekoruj drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi bez dodatku soli oraz świeżymi listkami kolendry.

Smacznego!