Pad thai to aromatyczny oraz szybki obiad, który możesz przygotować zaledwie w 20 minut. Możesz go przyrządzać na wiele sposobów, ale pamiętaj, że musisz użyć makaronu ryżowego, sosu rybnego i soku z limonki. Przeczytaj jaki jest przepis na pad thai.
Co może być w pad thai
Pad thai to eksplozja smaku, zapachu i kolorów. Możesz dodać chrupiące orzeszki i kiełki. Smak wzmocni świeża kolendra, a zamiast kurczaka dodaj tofu albo krewetki. Świetnie sprawdzi się także zielona fasolka i liście świeżego szpinaku.
Składniki
Do tradycyjnego dania potrzebujesz:
- 200 g płaskiego makaronu ryżowego
- 400 g piersi kurczaka
- 1 białą cebulę
- 1 kapustę pak choi
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 150 g (szklankę) kiełków fasoli mung
- 2 dymki
- ½ papryczki chili
- szczyptę soli.
Do sosu przyda ci się dodatkowo:
- sos rybny (4 łyżki)
- sok z limonki
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego.
Przepis na pad thai
Zacznij od makaronu. Zalej go wrzątkiem, przykryj i odstaw na 4 minuty. Następnie odcedź, wypłucz zimną wodą i odstaw. Roztrzep jajka w miseczce i dodaj odrobinę soli. Cebulę pokrój na cienkie piórka, czosnek i papryczkę na cienkie plasterki, dymkę na kawałki długości 3-4 cm, a kapustę na małe kawałki. Kolejno przygotuj mięso. Co ważne, najlepiej kroić je na cienkie paski w poprzek włókien.
Przygotowanie na patelni – wok
Wrzuć na rozgrzany na woku olej jajka i usmaż omlet nie przewracając go. Gdy będzie gotowy porwij go na kawałki i połóż do miseczki. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu. Następnie podsmaż w woku na 2 łyżkach oleju cebulę. Smaż 10 sekund cały czas mieszając, a następnie dodaj czosnek i chili. Dodaj do woka mięso i smaż aż zmieni kolor ze wszystkich stron. Pamiętaj żeby cały czas mieszać składniki podsmażane na woku. Na koniec dodaj kapustę i podsmaż. Do tego dodaj makaron, sos, dymkę i ¾ porcji kiełków. Wymieszaj i smaż na największym ogniu maksymalnie przez minutę. Dodaj do tego kawałki omletu. Całość przełóż do miseczek. Danie udekoruj drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi bez dodatku soli oraz świeżymi listkami kolendry.
Smacznego!