Placki ziemniaczane. Jak zrobić chrupiące placki? Przepis

Placki ziemniaczane z sosem lub śmietaną to świetny pomysł na obiad. Nie dość, że zawsze się udają, to w dodatku łatwo je zrobić. Przygotowanie tego dania nie zajmuje wiele czasu, a smakuje przepysznie. Jak przygotować ten chrupiący i puszysty obiad? Podajemy wam sprawdzony przepis!

Placki ziemniaczane składniki

Do wykonania placków będziemy potrzebować: 1 kg ziemniaków, 1 cebulę białą, 2 ząbki czosnku, 2 jajka. Do doprawienia wystarczy tylko sól i pieprz. To wystarczy, aby nasza potrawa smakowała wybornie. Jeśli lubimy placki wyjątkowo warzywne, zawsze możemy postawić na dodatki. Świetnie się tutaj sprawdzi również marchewka czy cukinia. Tutaj macie całkowicie wolną rękę!

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Obieramy i myjemy ziemniaki. Ścieramy je na tarce o drobnych oczkach lub w specjalnej maszynce. Całą masę wylewamy na sitko i odciskamy z nadmiaru wody. Jeśli chcemy, możemy wszystko przełożyć na czystą ściereczkę kuchenną albo gazę i w ten sposób wycisnąć resztki wody. Takie ziemniaki możemy wymieszać z jajkiem, cebulą oraz czosnkiem. Jeżeli wybraliśmy jakiś dodatek, na przykład marchewkę, również ją tarkujemy i dodajemy do masy. Teraz wystarczy wszystko dokładnie wymieszać z solą i pieprzem. Jeśli całość jest za mało klejąca, możemy dodać 1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej.

Jak smażyć placki ziemniaczane?

Kiedy przygotowaliśmy już masę na nasze placki, odstawiamy ją na pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu możemy już zacząć smażyć. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość tłuszczu i wykładamy łyżką średniej wielkości placuszki. Smażymy na średnim ogniu około 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu warto je przełożyć na ręczniczek papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Z czym podać placki ziemniaczane?

Do podania placuszków możemy wykorzystać gęstą śmietanę, a całość posypać koperkiem i solą. Świetnie smakują same, bez żadnych dodatków. Jednak jeśli chcemy zrobić z nich bardziej wykwintne danie, zawsze idealnym pomysłem jest zrobienie do nich sosu. Bardzo dobrze komponują się z sosem pieczarkowym lub grzybowym. Dobrym wyborem będzie także sos z duszonych warzyw. Wtedy nasz obiad będzie przypominał trochę węgierskie danie. Nie ważne w jakiej postaci, placki ziemniaczane zawsze będą przepyszne!

źródło zdjęć: epicurious

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.