Meksykańskie śniadanie, jak zrobić? Sprawdźcie przepis!

Co kraj, to obyczaj, kuchnia innych państw również się od siebie różni. Miłośnicy ostrego jedzenia z pewnością docenią kuchnię meksykańską. Nie brakuje w niej pikanterii. Przedstawimy wam przepis na meksykańskie śniadanie, które nasyci każdego głodomora. Zapraszamy więc do wykonania razem z nami jajek po ranczersku!

Śniadanie ranchera

Huevos rancheros, czyli jajka po ranczersku to wspaniałe meksykańskie śniadanie. Jest przepełnione wartościami odżywczymi, dodatkowo dostarczy nam energii na cały dzień. Na początku, przepis może się nam wydać lekko skomplikowany, jednak po chwili zobaczymy, że wcale nie jest taki trudny. Składa się z kilku prostych etapów, które po złożeniu w całość dadzą nam pyszne danie.

Meksykańskie śniadanie składniki

Podane składniki wystarczą nam na przyrządzenie dwóch solidnych porcji śniadaniowych. Do przygotowania naszej uczty potrzebujemy: 80 g boczku parzonego albo wędzonego, połowę cebuli, puszkę fasoli czerwonej wraz z zalewą. Nasze danie przyprawimy standardowo solą i pieprzem, ale także szczyptą kminu rzymskiego oraz wędzonej papryki. Dodatkowo musimy naszykować: 2 tortille, 2 łyżeczki masła, 2 jajka, 10 pomidorków koktajlowych, kilkanaście piórek czerwonej cebuli, jak również połowę awokado.

 

Huevos rancheros jajka po ranczersku przepis

Boczek kroimy w średnią kostkę i wrzucamy na suchą patelnię. Po wytopieniu z tłuszczu, przekładamy na talerz. Na tłuszczu z wytopionego boczku smażymy cebulę. Po chwili dodajemy fasolę z zalewą oraz przyprawy. Po kilkuminutowym podgrzaniu całości, bierzemy praskę do ziemniaków i wszystko przez nią przeciskamy. Powinna nam powstać mniej więcej jednorodna masa. Bierzemy czystą patelnię i podgrzewamy masło, następnie wrzucamy nasze placki tortilli. Podgrzane odkładamy na bok i robimy jajka sadzone. W czasie, gdy nasze jajka się smażą, mieszamy pokrojone pomidorki z czerwoną cebulą.

Meksykańskie śniadanie jak podać

Już prawie wszystko mamy gotowe. Wystarczy jedynie, że złożymy składniki razem. Na talerz kładziemy tortillę  smarujemy ją pastą fasolową, na to dajemy jajko sadzone. Wszystko posypujemy smażonym boczkiem i salsą pomidorową. Całość dekorujemy plasterkami awokado, możemy dodać posiekaną świeżą kolendrę. Opcjonalnie, możemy polać wyciśniętą ćwiartką limonki.

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.