Lody waniliowe z nutellą – przepis. Jak zrobić domowe lody?

Wszyscy amatorzy domowych lodów powinni spróbować lody waniliowe z nutellą. Przepis jest niesamowicie prosty. Nie wymaga używania specjalnej maszynki. Co więcej, receptura jest na tyle uniwersalna, że możemy dowolnie dobierać smak deseru. Jak przygotować takie lody? Czego użyć?

Lody waniliowe z nutellą – składniki

Do wykonania tego deseru nie potrzebujemy specjalnej maszynki do robienia lodów. Proces zajmuje tylko 5-10 minut. Potrzebujemy: 300 ml mleka, 300 ml śmietanki 36%, 6 żółtek jajka oraz 200 g cukru. Dodatkowo, szczypta soli, miseczka i garnuszek. W zależności od tego, jaki smak lodów chcecie uzyskać, możecie dodawać dodatki według uznania. My postawiliśmy na klasykę, czyli lody waniliowe. Dlatego użyliśmy prawdziwego ekstraktu z wanilii. Oczywiście, żeby zrobić lody waniliowe z nutellą, potrzebujemy również nutelli! To wszystko, zabieramy się do roboty!

 

Lody waniliowe z nutellą – jak zrobić?

Do małego garnka wlewamy mleko i śmietankę. Stawiamy na mały ogień i mieszamy. Następnie wbijamy żółtka do osobnej miseczki i wsypujemy cukier. Całość mieszamy energicznie trzepaczką aż konsystencja będzie delikatna i kremowa. Nie musimy tego ubijać, masa powinna być gęsta. Kiedy mleko ze śmietanką się zaczyna gotować, dodajemy szczyptę soli. Do żółtek z cukrem dodajemy po łyżce gorącego mleka. Bardzo mocno i szybko wszystko mieszamy. W ten sposób je zahartujemy. Stopniowo dolewamy więcej mleka, aż do momentu, w którym żółtka będą zahartowane. Teraz możemy wlać już całą naszą mleczną mieszankę.

 

Lody domowe – wykonanie

Całą gotową masę musimy ochłodzić, zanim włożymy ją do zamrażarki. Możemy garnuszek włożyć do miski z zimną wodą. W ten sposób wszystko się schłodzi dużo szybciej. Chłodną masę przelewamy przez sitko, aby usunąć wszystkie grudki. Teraz możemy wszystko przelać do pojemniczka i włożyć do zamrażarki. Co pół godziny musimy ją bardzo dokładnie przemieszać. Cały proces powinien zająć około 3-4 godziny. Po upływie tego czasu dodajemy do masy lekko rozpuszczoną nutellę. W zależności od tego, jakie bardziej chcecie lody, czy waniliowe czy o smaku nutelli, tyle jej dodajemy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i ponownie wkładamy do zamrażarki na godzinę lub dwie. Po tym czasie nasz deser jest już gotowy. Możemy go zajadać z ulubionymi dodatkami lub bez niczego. W każdej postaci smakuje przepysznie!

źródła zdjęć: betterhousekeeper

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.