Kurki w śmietanie – przepis. Jak przyrządzić kurki w sosie?

Przepis na kurki w śmietanie, aromatyczny sos i pachnące grzyby – czego chcieć więcej? Przygotowanie takich kurek jest proste i szybkie. Maślano-śmietanowy sos wydobywa z nich cały aromat, a duże kawałki grzybów wspaniale się w nim odnajdują. Zapraszamy do skorzystania z przepisu na śmietanowe kurki, świetnie się sprawdzą na leniwy popołudniowy obiad.

Jak przyrządzić kurki?

Kurki w śmietanie bardzo łatwo przyrządzić. Nie potrzebujemy do tego wielu składników, wystarczy tylko: pół kg świeżych kurek, 1 średnia cebula, 1 szklanka słodkiej śmietanki (najlepiej 30%). Dodatkowo użyjemy olej do podsmażenia, najlepszy będzie taki, który ma neutralny smak, a także 2 łyżki masła dobrej jakości. Całość najlepiej doprawić świeżą natką pietruszki, jak również solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Kurki w śmietanie z makaronem

Kurki musimy dokładnie przebrać, a następnie umyć pod zimną, bieżącą wodą. Koniecznie sprawdźmy, czy na pewno pozbyliśmy się całego piasku z grzybków. Delikatnie wycieramy je z nadmiaru wody i największe sztuki kurek kroimy na pół. Teraz obieramy i kroimy w drobną kostkę cebulę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej roślinny i wrzucamy naszą cebulkę. Lekko ją solimy i smażymy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż nabierze złocistego koloru. Teraz czas na dodanie naszych smakowitych kurek. Ponownie całość solimy i smażymy, lecz tym razem na dużym ogniu. Mieszamy prawie cały czas przez około 7 minut. Powinna w tym czasie odparować cała woda, a grzyby nabierać rumianego koloru. Do całości dodajemy masło, mieszamy, a po chwili śmietankę i znów mieszamy. Kurki w śmietanie prawie gotowe!

Z czym podać kurki w śmietanie?

Najlepszym dodatkiem do takiego dania będzie makaron. Kształt pasty wybieramy dowolnie, my jednak proponujemy tagliatelle. Te długie i grube nitki idealnie się komponują ze śmietanowymi grzybkami. Makaron gotujemy we wrzącej oraz osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Uważajmy, aby się nie rozgotował. Ugotowany makaron możemy lekko polać oliwą z oliwek i dopiero na tak przygotowany, wyłożyć nasze smakowite kurki w śmietanie. Całość posypujemy świeżą natką z pietruszki oraz świeżo zmielonym pieprzem. Nasze danie gotowe, smacznego!

źródła zdjęć: beszamel.se, smaker

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.