Mamy specjalnie coś dla wielbicieli kuchni indyjskiej! Przepis na kurczak Tikka Masala w stylu pakistańskim i indyjskim. Ta potrawa pojawia się w niemal każdej restauracji w Indiach, jednak tak naprawdę jest to danie brytyjskie. Przyrządzenie takiego obiadu nie będzie stanowiło dla nas żadnego problemu, gdyż jest niesamowicie proste! Zaczynamy!
Kurczak Tikka Masala – marynata do kurczaka
W celu zrobienia aromatycznej marynaty do mięsa, potrzebujemy wielu przypraw. Niezbędna będzie tutaj przyprawa typowo indyjska, czyli garam masala. Można ją już kupić w niemal każdym supermarkecie na dziale kuchni orientalnych. Oprócz niej również musimy przygotować: 200 g pełnotłustego jogurtu naturalnego, sok z jednej limonki, 1 papryczkę chilli, 4 ząbki czosnku, a także 1 łyżeczkę imbiru w proszku oraz kminu rzymskiego.
Kurczak Tikka Masala – jak zrobić sos?
Oprócz 3 dużych piersi z kurczaka potrzebujemy także pełen aromatu sos. Zrobimy go bardzo szybko, używając tylko: 2 cebul, 400 gramów pomidorów z puszki, 100 ml mleczka kokosowego, jak również łyżki oleju i łyżki masła klarowanego. Przyprawimy go solą, garścią świeżych liści kolendry, a także garścią płatków migdałowych.
Kurczak Tikka Masala wykonanie
Najpierw musimy zamarynować mięso. W tym celu mieszamy jogurt z połową przypraw. Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy do mieszanki jogurtowej. Miskę przykrywamy szczelnie folią i wkładamy na minimum pół godziny, a najlepiej kilka godzin, do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej razem z masłem i wrzucamy na niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dodajemy pozostałą część przypraw. Wszystko dokładnie mieszamy, uważamy, aby nic nie przypalić, ponieważ o to nie trudno. Kiedy czujemy już aromatyczny zapach, to znaczy, że czas na dodanie kurczaka. Musimy go smażyć do momentu, w którym będzie już rumiany. Teraz dodajemy pomidory oraz mleczko kokosowe i całość gotujemy dopóki nie zgęstnieje. Pamiętajmy, aby dania nie przykrywać pokrywką.
Kurczak Tikka Masala jak podać?
Na suchej patelni możemy podprażyć płatki migdałowe. To wspaniały chrupki dodatek, który wspaniale komponuje się z naszym daniem. Możemy również ugotować ryż i podać go z kurczakiem. Do miseczki wkładamy ugotowany na sypko ryż, na to naszego kurczaka Tikka Masala. Całość posypujemy posiekanymi liśćmi świeżej kolendry oraz podprażonymi płatkami z migdałów. To wszystko! Smacznego!
źródło zdjęcia: bbc.co