Kotlety z kaszy jaglanej – przepisy. Przepis wegetariański

Kasza jaglana to jedna z najbardziej wartościowych kasz. Nie dość, że jest bogata w wartości odżywcze, to w dodatku jest przepyszna. Sprawdza się idealnie zarówno w deserach, jak i daniach wytrawnych. Kotlety z kaszy jaglanej to nasza propozycja na jej wykorzystanie. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu.

Kotlety z kaszy jaglanej składniki

W celu przygotowania kilku sporych porcji kotlecików, potrzebujemy: 3,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, pół kilo pieczarek, 2/3 szklanki płatków owsianych górskich, a także 1 pęczek natki pietruszki. Smaku dodadzą: 4 małe cebule, sól i pieprz. Przydatny będzie również olej oraz otręby, na przykład pszenne. Możemy kotleciki smażyć na oleju lub maśle czy margarynie. Smak w każdym przypadku będzie idealny!

Kotlety z kaszy jaglanej jak zrobić?

Najpierw musimy ugotować naszą kaszę jaglaną. W tym czasie obieramy, a następnie kroimy w kostkę cebulę, potem ją podsmażamy aż będzie złocista. Pieczarki myjemy, oczyszczamy z zewnętrznej skórki, kroimy w drobniutką kosteczkę. Jeżeli mamy rozdrabniacz albo malakser, możemy go użyć. Teraz chwilę je podsmażamy razem z cebulką. Płatki owsiane mielimy na mąkę, świetnie się do tego sprawdzi młynek do kawy.

Kotlety z kaszy jaglanej wykonanie

Przestudzoną kaszę jaglaną wkładamy do miski, ważne, aby nie była bardzo gorąca. Dodajemy do niej cebulę wraz z pieczarkami. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Szatkujemy natkę z pietruszki i także wrzucamy do masy. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Dorzucamy również zmielone na mąkę płatki owsiane i mieszamy drewnianą łyżką albo ręką. Masa powinna mieć twardą oraz zbitą konsystencję, tak jak na kotlety mielone. Formujemy z niej małe kotleciki, jako panierki używamy pszennych otrębów. Po obtoczeniu naszych kotletów z każdej strony, możemy je już smażyć na rozgrzanym oleju. Wystarczy tylko kilka minut i nasze danie jest już gotowe. Kotlety z kaszy jaglanej możemy podawać z ziemniakami lub ryżem. Sałatka z sezonowych i orzeźwiających warzyw będzie idealnym dodatkiem. Jeśli chcemy wzbogacić je o więcej witamin, do masy możemy dodać nasiona chia, ziarna słonecznika lub siemienia lnianego. Smacznego!

źródła zdjęć: mojegotowanie, sprawdzonakuchnia

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.