Karkówka – przepis. 3 sposoby na karkówkę. Jak zrobić karkówkę?

Karkówka na grillu jest obowiązkowa! Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie bez niej porządnego grillowania. Jeśli znudziły wam się dotychczasowe przepisy na to mięso, przychodzimy wam z pomocą. Mamy dla was 3 sposoby na karkóweczkę. Jesteśmy pewni, że każdemu zasmakuje! Zatem do dzieła!

Wykonanie tego efektownie wyglądającego dania jest banalnie proste. Wystarczy, że zrobimy specjalną marynatę do szaszłyków. Na przykład z cebulką oraz z suszonymi śliwkami. Do jej wykonania potrzebujemy: 2 łyżki musztardy kremskiej, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, a także łyżkę soku z cytryny. Do smaku dodajemy 3 średnie cebule pokrojone w plastry, 16 suszonych śliwek, jak również kilka gałązek świeżego majeranku. Jeżeli nie macie świeżych ziół, możecie użyć łyżeczkę suszonych. Wszystkie składniki ze sobą dokładnie mieszamy. Karkówkę kroimy w średniej wielkości kostkę, a następnie wkładamy do marynaty na całą noc. Godzinę przed wsadzeniem na grill, robimy szaszłyki. Nabijamy na zmianę kawałki mięsa z cebulką oraz śliwkami, a pomiędzy nimi wkładamy gałązki majeranku.
Pieczona karkówka – przepis
Do wykonania takiego mięsa, musimy zaopatrzyć się w 4 plastry karkówki, worek do pieczenia oraz ulubione przyprawy. Świetnym dodatkiem będzie surówka z warzyw. My polecamy białą kapustę (40 dag), małe pieczarki (20 dag) oraz marchewkę. Na początku robimy surówkę. Warzywa myjemy, obieramy ze skórki i kroimy – kapustę w ćwiartki, a resztę w plastry. Plastry mięsa myjemy i osuszamy, możemy delikatnie je rozbić tłuczkiem, jeżeli są grube. Bierzemy woreczek i wkładamy do niego plastry karkówki wraz z warzywami i przyprawami. Całość energicznie wstrząsamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy na godzinę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Karkówka po meksykańsku – przepis
To szybkie danie, które świetnie się nadaje na imprezę. Porcja jest duża, starczy spokojnie na 4 głodne osoby. Potrzebujemy kilogram karkówki oraz sos meksykański. Możemy kupić gotowy lub zrobić samodzielnie. My oczywiście polecamy domowy, zrobiony z puszki pomidorów krojonych, czerwonej fasoli, a także papryki i kukurydzy. Przyprawy, które będą tu idealnie pasować to: papryka, pieprz, bazylia, kmin rzymski oraz majeranek. Dodatkowo: 1 cebula i czosnek. Mięso kroimy w średniej grubości plastry i dokładnie nacieramy przyprawami. Posypujemy piórkami cebuli i pokrojonymi ząbkami czosnku. Wkładamy na noc do lodówki. Gotowe mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy zrobionym sosem i umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na około 2 godziny.

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.