Jak zrobić szakszukę (shakshukę)? Przepis, sposób wykonania!

Szakszuka po dosłownym tłumaczeniu, oznacza „wielki bałagan”! Nic dziwnego, przygotowanie jej niewątpliwie angażuje całą kuchnię. To danie typowo śniadaniowe dla krajów bliskiego wschodu. Na południowym wybrzeżu Morza Śródziemnego od Tunezji aż po Turcję, a także w Izraelu jest w szczególności popularna. Jak zrobić szakszukę, aby była aromatyczna i smaczna? Podajemy wam przepis, który zawsze wychodzi!

Szakszuka składniki

W celu przygotowania szakszuki, musimy zaopatrzyć się w 3 pomidory i jajka. Przydatne będą również przyprawy, czyli: 1 ząbek czosnku, 1 łyżka ostrej papryki, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, a także sól oraz pieprz do smaku. Opcjonalnie, możemy dodać również 2 łyżeczki pasty harissa. Całe danie możemy posypać skrojoną natką pietruszki, doda daniu aromatu, a także witaminy C. Do jedzenia można podać chlebek pita lub inne pieczywo. W celu złagodzenia ostrego smaku, pomocny będzie jogurt grecki.

Jak przygotować szakszukę?

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Następnie wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, a po chwili pomidory pokrojone w kostkę. Po około 7 minutach, gdy pomidory puszczą wodę, a na patelni zrobi się lekki sos, dodajemy nasze przyprawy. Teraz czas na jajka. Wystarczy, że na patelni zrobimy 3 wgłębienia, a potem do każdego wbijemy po 1 jajku. Całość zakrywamy pokrywką i smażymy jeszcze 5 minut. Potrawa będzie gotowa, gdy jajka się zetną i nie będą surowe.

Szakszuka co dodać

Jak zrobić szakszukę wegetariańską albo mięsną? Są róże wariacje tego dania. Bardzo często dodaje się do niej chorizo, a także paprykę. Wystarczy, że przed dodaniem pomidorów, na patelnię wrzucimy wybrane składniki, czy to mięso czy warzywa. Musimy wszystko podsmażyć kilka minut, około 3, a następnie można dodawać pomidory. Również częstym składnikiem tego śniadaniowego dania jest fasola. Takie dodatki są bardzo pożywne i z pewnością dają energię na cały dzień. Wspaniale się sprawdza w chłodniejsze dni, ponieważ silnie rozgrzewa. Niektórzy chwalą ją sobie, jako danie na ranek po mocno zakrapianej imprezie. Podobno ból głowy i rozdrażnienie przechodzi w sekundę!

 

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.