Jak zrobić idealne frytki. Kiedy jest dzień frytek? Przepis

Jak zrobić idealne frytki w zaciszu swojej kuchni? Chrupiące w środku, mięciutkie w środku, perfekcyjnie złociste. Takiej przekąsce trudno się oprzeć. Wbrew pozorom jej wykonanie nie jest wcale trudne. Wystarczy, że będziemy przestrzegać kilku prostych kroków. Zdradzamy wam przepis na pysznie chrupiące frytki!

Jak zrobić idealne frytki?

Dokładnie obieramy i myjemy ziemniaki. Kroimy je w równej szerokości słupki, ich długość może być różna. Jeśli tego nie zrobimy, usmażą się nierówno, jedne będą spalone, a inne niedosmażone. Teraz zalewamy je lodowatą wodą i chwilę płuczemy, w ten sposób pozbywamy się nadmiaru skrobi z ich wnętrza. Do garnka nalewamy zimną wodę, nie solimy jej i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy woda zacznie bulgotać, wrzucamy pokrojone ziemniaki. Na małym ogniu gotujemy maksymalnie 8-10 minut. To jeden ze sposobów jak zrobić idealne frytki.

Jak usmażyć złociste frytki?

Trzeba je usmażyć na głębokim oleju. Jak zrobić idealne frytki? Najlepiej sprawdzi się tutaj specjalna frytura, jeśli takiej nie mamy, możemy użyć zwykłego oleju. Tłuszcz rozgrzewamy do temperatury 130-140 stopni. Wrzucamy do niego lekko podgotowane, ale suche ziemniaki. Czekamy 6-8 minut i wyciągamy wstępnie zrobione frytki. Odkładamy na papier, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Po 30 minutach ponownie wkładamy je do oleju, jednak rozgrzanego aż do 180 stopni. Ponownie smażymy do momentu, kiedy uzyskamy mocno złocisty kolor. Teraz już pozostało doprawić frytki według uznania i możemy je zajadać z ulubionym sosem!

Dzień Frytek

Frytki do wynalazek Belgów, jednak jest znany na całym świecie. Uwielbiamy je do tego stopnia, że postanowiliśmy przeznaczyć dla nich specjalny dzień. Międzynarodowy Dzień Frytek wypada 13 lipca. Ta popularna przekąska ma kilka odmian. Najbardziej znana jest klasyczna wersja frytki belgijskiej. Oprócz niej występują również: proste, karbowane, a także długie i cienkie. Święto frytek zaliczamy do nietypowych świąt gastronomicznego kalendarza. Fast foody oraz bary szybkiej obsługi na pewno będą miały niesamowicie dużo pracy 13 lipca, ponieważ to jedna z ulubionych naszych przekąsek!

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.