Ile razy w sklepie zastanawiałeś się jak wybrać odpowiednie szparagi? Dania z nimi cieszą się popularnością i zyskują coraz więcej fanów. W tym artykule znajdziesz wskazówki, jak obrać i przygotować szparagi!
Jak wybrać szparagi?
Jeśli dostosujesz się do kilku wskazówek nie będziesz mieć z tym najmniejszego problemu! Zwróć uwagę, aby ich główki był jędrne, niepokruszone i zielone. Oprócz tego nie może być na nich śladów pleśni. Dodatkowo wszystkie powinny być podobnej długości i przyjemnie pachnieć. Zaznaczmy, że w naszym kraju są one dostępne w dwóch odmianach: zielonej i białej.
Przechowywanie
Szparagi przyrządzone zaraz po kupieniu będą smakowały najlepiej. Jeśli jednak masz w planach przygotować je w późniejszym terminie, pamiętaj żeby nie przechowywać ich dłużej niż 3 dni. Najlepiej owiń je w wilgotną ściereczkę i schowaj do lodówki.
Jak obrać szparagi?
Zacznij od tego, że po wyjęciu z opakowania, odkroisz końcówki w ¼ ich długości. Następnie za pomocą skrobaczki obieramy je dokładnie tak samo jak marchewkę, czy pietruszkę. Główkę szparaga zostawiamy w nienaruszonym stanie. Należy zrobić to bardzo dokładnie, aby pozbyć się wszystkich włókien. Innym sposobem, jest wygięcie łodyżki, a niepotrzebna część w odpowiednim miejscu sama się oderwie.
Gotowanie
Po pierwsze przygotuj wysoki, wąski garnek, aby po włożeniu, główki wystawały nad powierzchnię wody. Do gotującej się wody dodajemy łyżeczkę cukru i soli. Zostawiamy je pod przykryciem na 5 do 8 minut na średnim ogniu. Po tym czasie najlepiej sprawdzić ich miękkość widelcem.
Najbardziej znane dania ze szparagami
Bez wątpienie najczęściej spotykamy się z podaniem tego zielonego warzywa owiniętego szynką parmeńską lub boczkiem. W takim wypadku wcześniej gotujemy je lub pieczemy w piekarniku. To dobra opcja na przyjęcie rodzinne, spotkanie ze znajomymi, a również grilla.
Podsumowując: już wiesz jak obrać i przygotować szparagi, które wybrać w sklepie lub na straganie i z czym je podać. Nie pozostaje nic innego, jak tylko spróbować i ocenić, czy Ty też jesteś fanem tych warzyw!
Poniżej znajduje się filmik z propozycją podania: