Przygotowanie tego dania to niemałe wyzwanie! Stosując się do kilku rad dowiesz się jak dobrze przygotować steki i z czym je podawać, aby na ich widok ciekła ślinka, a smak na długo zapadł w pamięci.
Jak przygotować stek wołowy?
Po pierwsze, przy zakupie zwróć uwagę na to, aby na całej powierzchni był takiej samej grubości. Dzięki temu cały będzie wysmażony w tym samym stopniu. Powinien również mieć ładny czerwony kolor. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem oraz dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Przyczyni się to do chrupkości.
Jak usmażyć stek?
Mięso możemy przygotować na patelni, grillu lub w piekarniku. Jeśli wybierzemy pierwszą opcję mocno ją rozgrzewamy, i smarujemy odrobiną masła lub oleju. Kiedy nabierze odpowiedniej temperatury, układamy steki, nie dociskając ich, ponieważ spowoduje to wyciśnięcie zawartych tam soków. Na smażenie poświęcamy po jednej minucie z każdej strony. Natomiast, kiedy chcemy przyrządzić je w piekarniku lub na grillu smarujemy je z obu stron tłuszczem. Zapobiegnie to przyklejaniu się.
Rodzaje wysmażenia steków
Bez wątpienia o smaku decyduje czas i temperatura w jakiej będziemy smażyć mięso. Szybkie zarumienienie z obu stron spowoduje zamknięcie się włókien zewnątrz, natomiast w środku stek pozostanie soczysty i delikatny. Wyróżnia się cztery rodzaje wysmażenia: mocno krwisty, krwisty, średnio wysmażony i dobrze wysmażony. W zależności od preferencji wybieramy ten, który najbardziej będzie nam pasował.
Jaki stek wybrać?
W sklepach najczęściej dostępne są 4 rodzaje mięsa odpowiedniego na steki. Jego wybór zależy od tego, jak chcemy je przygotować i w jaki sposób podać. Tak więc polędwica najlepiej nadaje się na steki, antrykot będzie świetnie smakował przygotowany na grillu, a rostbef smażymy w całości.
Dzięki tym wskazówkom wiesz już, jak dobrze przygotować steki. Wybór odpowiedniego mięsa też nie będzie dla Ciebie dłużej stanowić problemu. Nie pozostaje nic innego, jak tylko pędzić do sklepu i przygotować to danie!
Poniżej znajduje się film z przydatnymi informacjami, dla osób, które chcą cieszyć się stekiem przygotowanym w idealny sposób: