Fish and chips – z czego się składa i jak przygotować

Każdy kraj ma swoją tradycyjną potrawę. Jedni uwielbiają owoce, inni rozkoszują się w serach, jeszcze inni dodają dużo przypraw. Są tacy, którzy w tradycyjnych daniach stawiają na mięso, a są także zwolennicy ryby. W Wielkiej Brytanii króluje fish and chips czyli ryba z frytkami. Sprawdź jak przygotować to danie. 

 

Fish and chips – z czego się składa

Brytyjska potrawa fish and chips to ryba z frytkami. Kojarzona jest zwykle z Wyspami Brytyjskimi, ale popularność tego dania obejmuje również tereny dawnych kolonii imperium. Na to danie składa się smażona ryba w cieście lub bułce tartej oraz frytki. Anglicy skrapiają całość octem i dodają szczyptę soli. Potrawa ta popularna jest od drugiej połowy XIX wieku, kiedy ceny ryb zmalały przez rozwój floty rybackiej i transportu kolejowego. Niemniej jednak danie to jest popularne także w Australii, Nowej Zelandii, Kanadzie, Irlandii, Południowej Afryce, na Wybrzeżu Północno-Zachodnim i Nowej Anglii w USA. Dawniej danie to zawijano na wynos w gazetę. Pierwszy sklep z fish and chips otworzył w Londynie Joseph Malin w 1860 roku.

Przepis na fish and chips

Fish and chips przygotowuje się na różne sposoby. Na południu Anglii rybę smaży się ze skórą, ale pozostawiając ości, a na północy i w Szkocji filet jest pozbawiony skóry i ości. Do przygotowania dania potrzebujesz:

  • 500 g białej ryby o zwartym mięsie (np. dorsza)
  • 1 kostkę rosołową
  • 100 ml piwa
  • 220 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 cytrynę
  • 300 ml oleju.

W misce pokrusz kostkę rosołową i wymieszaj w dwiema łyżkami oleju. Następnie dodaj piwo i jajka i dokładnie wymieszaj. W oddzielnym naczyniu połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do mieszanki z piwem. Dokładnie wymieszaj aż do uzyskania gęstej konsystencji ciasta podobnego do naleśnikowego. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki. Rybę musisz pokroić w paski o szerokości około 1,5 cm. Następnie rozgrzej olej w rondelku. Obtocz rybę w mącę, a następnie w cieście i smaż na głębokim tłuszczu aż nabierze złoto-brązowej barwy. Po zdjęciu ryby z tłuszczu, ułóż ją na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Frytki – chipsy podawaj oddzielnie.

Sos do dania

Większość mieszkańców Wielkiej Brytanii używa do potrawy soli lub octu winnego bądź cebulowego. Niemniej jednak część Szkotów wybiera częściej sos brązowy. Z kolei Kanadyjczycy zwykle używają sosu tatarskiego.

Podsumowując, kuchnie świata zmieniają się na przestrzeni lat. Poszukiwane są nowe smaki i mieszanki przypraw, które zastępują te tradycyjne. Przez ostanie dziesięciolecia wiele się zmieniło w kuchni, jednak są potrawy, które się nie zmieniają. Tradycyjny dorsz i frytki są nadal najbardziej popularnym jedzeniem na wynos dla milionów ludzi.