Dieta kapuściana – czym jest i co można jeść?

Jeśli szukasz skutecznej diety, zwróć uwagę na dietę kapuścianą. Nazywana jest dietą prezydencką i umożliwia pozbycie się zbędnych kilogramów w krótkim czasie. Czym jest dieta kapuściana i co jest jej podstawą? 

 

Dieta kapuściana – skąd się wzięła?

Dieta ta zyskała popularność dzięki prezydentowi Aleksandrowi Kwaśniewskiemu. Z tego powodu bywa nazywana dietą prezydencką lub dietą Kwaśniewskiego. Co ważne, nie pomyl jej z zasadami żywienia optymalnego opracowanymi przez doktora Jana Kwaśniewskiego!

Na czym polega dieta?

Podstawą jest zupa kapuściana. Co ważne, możesz ją jeść bez żadnych ograniczeń. Największą zaletą tej diety jest nieustanne uczucie sytości. Dzieje się tak dlatego, że za każdym razem kiedy czujesz głód, możesz zjeść porcję zupy. Dodatkowo posiłek możesz urozmaicić niewielką ilością świeżych owoców (poza bananami), warzyw (poza strączkowymi), a także produktami mlecznymi, chudym mięsem i ryżem. Niemniej jednak pamiętaj żeby regularnie nawadniać organizm. Najlepiej pić co najmniej dwa litry wody niegazowanej dziennie.

Czego nie można jeść?

Jak każda dieta, także i kapuściana ma produkty, których nie można spożywać. W diecie kapuścianej zabronione jest spożywanie:

  • alkoholu
  • cukru
  • tłuszczów zwierzęcych
  • czerwonego mięsa
Jak działa dieta?

Przede wszystkim dieta kapuściana reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza jelita i działa moczopędnie. Co ważne, nie możesz jej stosować dłużej niż 7 dni. Po tym okresie możesz przejść na niskokaloryczną dietę, np. 1000 lub 1500 kalorii. Mimo tego, że dieta może być nieco monotonna, jest efektywna – możesz schudnąć nawet 5 kg w tydzień.

Jak przygotować zupę kapuścianą?

Do przygotowania zupy potrzebujesz:

  • główkę kapusty włoskiej
  • 5 pomidorów
  • zieloną i czerwoną paprykę
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 3 duże cebule
  • 3 litry wody
  • kostkę bulionu
  • liść laurowy.
  • pieprz
  • majeranek
  • kminek.

Na początku poszatkuj kapustę i wrzuć do garnka. Następnie dodaj przyprawy oraz bulion w kostce i zalej całość wodą. Gotuj 15 minut pod przykryciem. Następnie obierz pomidory i pokrój w kostkę. Z papryki usuń pestki i też pokrój w kostkę. Z kolei seler i cebulę musisz pokroić w drobne plasterki. Na koniec dodaj warzywa do zupy i gotuj 15 minut na małym ogniu.

Marta D

Absolwentka dziennikarstwa, kulturoznawstwa i fotografii – radiowiec z zawodu, kulturalny człowiek z wykształcenia, fotograf z pasji. Humanistka i umysł ścisły w jednym. Nie lubi zamykać się w ramach szablonowości. Uwielbia wyzwania, nowe miejsca i ciekawych ludzi.