Cannelloni z ricottą – przepis w prawdziwie włoskim stylu

Przedstawiamy wam przepis na prawdziwie włoskie danie. Cannelloni z ricottą i szpinakiem z pewnością posmakują wszystkim domownikom. To danie proste i klasyczne, jednak niesamowicie pyszne. Szpinak wraz z serem dają delikatne i kremowe połączenie, a zapiekany makaron element chrupkości.

Na 4 porcje obiadowe potrzebujemy 10 dużych rurek makaronu cannelloni oraz 100 g sera mozzarella. Farsz zrobimy z: 200 g świeżych liści szpinaku, 250 g sera ricotta, 40 g parmezanu, połowy białej cebuli, a także 2 ząbków czosnku. Smaku nada sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa. Do podsmażenia szpinaku idealnie się sprawdzi masło klarowane. Całe danie najlepiej zapiec pod aromatycznym sosem pomidorowym. Przygotujemy go z 400 ml passaty pomidorowej i 2 małych cebul dymek. W roli przypraw świetnie będzie pasować świeża bazylia, a także pół łyżeczki cukru, pieprz oraz sól.
Cannelloni z ricottą i szpinakiem wykonanie
Przygotowanie tego włoskiego obiadu najlepiej zacząć od podsmażenia wcześniej pokrojonej w drobną kostkę cebulki. Kiedy zacznie nabierać już złotego koloru, wrzucamy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy szpinak i smażymy do momentu, w którym straci swoją objętość. Całość zdejmujemy z ognia i studzimy. Po przestygnięciu farsz jest prawie gotowy, wystarczy tylko dodać ser ricotta oraz starty na tarce parmezan, a także przyprawy. Całość mieszamy i mamy przygotowane nadzienie.
Cannelloni z ricottą jak zrobić?
Passatę pomidorową wlewamy do miski, dodajemy cebulkę dymkę, przyprawy, a następnie blendujemy. Więcej jak połowę gotowego sosu wylewamy do naczynia żaroodpornego. Makaron cannelloni nadziewamy farszem i układamy na dnie formy do zapiekania. Całość przykrywamy resztą sosu i plastrami sera mozzarella. Teraz nagrzewamy piekarnik do 180 °C, grzanie góra dół. Nasze naczynie najlepiej przykryć pokrywką bądź folią aluminiową i tak przygotowane, wsadzamy do gorącego piekarnika. Pieczemy najpierw 30 minut, a potem 10, lecz już bez przykrycia. Cannelloni z ricottą i szpinakiem możemy posypać świeżymi liśćmi bazylii i dodatkową porcją startego parmezanu, ale nie jest to konieczne, gdyż bez tych dodatków smakuje również przepysznie. Smacznego!
Po więcej przepisów ze szpinakiem zapraszamy tutaj Ravioli ze szpinakiem, jak zrobić? Z czym podać? Przepis
źródła zdjęć: nestleprofessional, gotowanie.onet

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.