Butter chicken – przepis. Idealny butter chicken na smaczny obiad!

Butter chicken, czyli maślany kurczak, to typowo indyjskie danie. Mięso jest aromatyczne i bardzo kruche, także lekko pikantne. Swój smak zawdzięcza głównie typowo indyjskim przyprawom. Mimo długiej listy składników, wykonanie jest bardzo proste, można nawet powiedzieć, że obiad robi się sam! Zapraszamy zatem do przepisu!

Butter chicken marynata

Do zrobienia marynaty do mięsa potrzebujemy: 150 ml jogurtu naturalnego, sok małej limonki, 1 łyżeczkę kurkumy, 2 łyżeczki garam masala, 1 łyżeczkę chilli, 1 łyżeczkę startego kuminu, a także 2 łyżeczki świeżego startego korzenia imbiru. Oczywiście nie może zabraknąć głównego składnika obiadu, czyli 900 g mięsa z uda lub piersi kurczaka.

Butter chicken sos

W celu zrobienia aromatycznego sosu potrzebujemy: 130 g podprażonych orzechów nerkowca, 60 g masła, 1 łyżkę oleju (najlepiej o neutralnym smaku), 1 cebulę, 1 łyżeczkę mielonego kardamonu, 1 łyżeczkę cynamonu, 1 liść laurowy, a także 2 łyżeczki słodkiej papryki. Dodatkowo będziemy również potrzebować 500 g przecieru pomidorowego, 150 ml bulionu warzywnego albo po prostu rosołu oraz 200 g śmietany 18%.

Butter chicken jak zrobić?

Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, wkładamy do miski. Dodajemy do niego jogurt oraz przyprawy: sok z limonki, kurkumę, garam masala, chili, kumin oraz imbir. Dokładnie całość mieszamy, przykrywamy szczelnie folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wtedy mięso będzie bardzo aromatyczne. Teraz zabieramy się za robienie sosu. Zaczynamy od podprażenie orzechów, a następnie zmielenia w malakserze połowy z nich. W dość dużej patelni rozgrzewamy olej razem z masłem i dodajemy cebulkę posiekaną w drobną kosteczkę, razem z liściem laurowym, kardamonem oraz cynamonem. Wszystko smażymy około 3 minuty, delikatnie mieszamy. Cebulka musi się ładnie zeszklić. Teraz czas na przecier pomidorowy wraz z bulionem oraz słodką paprykę, orzeszki, a także całą miskę kurczaka w marynacie.

Butter chicken z czym podać?

Kiedy zawartość patelni doprowadzimy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy mniej więcej 15 minut. Po upływie tego czasu dodajemy śmietanę, mieszamy i znowu gotujemy na wolnym ogniu, lecz tym razem 10 minut. Danie możemy podać z ryżem lub chlebkami naan, ponieważ tak właśnie te danie podaje się tradycyjnie w Indiach. Smacznego!

źródła zdjęć: archanaskitchen, manakamana

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.