Gdy na zewnątrz pogoda zniechęca nas do wyjścia na dwór, nierzadko marzymy o tym, aby znaleźć się w jakimś dalekim i egzotycznym kraju. Azjatycka zupa kokosowa z pewnością nas przeniesie na cudowne piaszczyste plaże. Może to danie nie należy do najprostszych, jednak z pewnością jest warte wykonania.
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i imbirem
Tradycyjna azjatycka zupa kokosowa składa się z wielu składników. Niestety, lecz niektóre są ciężko dostępne w Polsce. Specjalnie dla was przygotowaliśmy przepis, dzięki któremu i na waszych stołach zagości te orientalne danie. Na 4 porcje zupy potrzebujemy: 3 cm korzeń świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, 1 malutką papryczkę chili, a także podwójną pierś z kurczaka oraz 1 cebulę żółtą. Oprócz tego, do smaku idealne będzie mleczko kokosowe (puszka 300ml), średniej wielkości czerwona papryka i pół opakowania cienkiego makaronu ryżowego.
Zupa tajska dodatki
Azjatycka zupa kokosowa nie będzie idealna, jeżeli zabraknie w niej: pieczarek (200g), kukurydzy z puszki (100g) oraz cebuli dymki i 2 l bulionu drobiowego. Świetnym dodatkiem będzie również sos sojowy oraz sos rybny. Wystarczy po jednej łyżce z każdego z nich, aby nadać zupie wspaniały aromat. Smaku nada także świeża kolendra oraz sok z limonki i olej kokosowy.
Azjatycka zupa kokosowa jak zrobić?
Chili wraz z czosnkiem, cebulą oraz imbirem musimy obrać i posiekać, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju kokosowym. Paprykę i kurczaka również myjemy, a potem kroimy w podłużne paski, to samo robimy z pieczarkami, tylko że kroimy je w plasterki. Na patelnię dodajemy kurczaka, po 3 minutach paprykę, a po kolejnych 3 minutach pieczarki. Teraz całość możemy już zalać bulionem drobiowym. Do garnka dodajemy także dwa sosy oraz mleczko kokosowe, przykrywamy pokrywką i gotujemy 15 minut na średnim ogniu. W osobnym garnku gotujemy makaron ryżowy (według instrukcji na opakowaniu) i kiedy jest już al dente, wrzucamy go do zupy. Teraz wystarczy już tylko dodatek w postaci kukurydzy oraz cebuli dymki. Kiedy nasza azjatycka zupa kokosowa jest już na talerzach, koniecznie musimy ją skropić sokiem z limonki. Świeże liście kolendry także będą się wspaniale komponować. Smacznego!
źródła zdjęć: karmelowy,