Najlepsze książki kucharskie 2019. Do których zajrzeć?

Nawet najlepszy kucharz potrzebuje czasem inspiracji. Warto wtedy sięgnąć do przepisów innych. Sprawdź książki kucharskie na topie. Wybierz, na które powinieneś zwrócić uwagę chcąc odżywiać się zdrowo.
Jadłonomia. Kuchnia roślinna 100 przepisów, Marta Dymek

W tej książce znajdują się przepisy na dania wegańskie, ale biorąc pod uwagę jej popularność można wnioskować, że przypadła do gustu niejednemu mięsożercy! Autorka proponuje przepisy, dzięki którym w łatwy sposób przygotujesz smaczne potrawy bez użycia produktów odzwierzęcych.

Smak życia, Agnieszka Maciąg

Przepisy które przypadną do gustu wielbicielom diety wegetariańskiej, do której sama autorka przekonała się w pewnym momencie jej życia. Znajdziemy tam również ciekawostki z kuchni różnych zakątków świata. To nowe wydanie wzbogacone o komentarze autorki, niepublikowane wcześniej zdjęcia i modyfikacje w przepisach, aby były bardziej zdrowe.

Kuchnia EKOnomicznaEKOlogiczna, Monika Mrozowska

Autorka proponuje ekologiczne dania, które wbrew stereotypom nie muszą być droższe od tradycyjnych. Doradza, jak stworzyć odpowiednią listę zakupów i mądrze korzystać z produktów, aby uniknąć ich marnowania. Obiad dla całej rodziny może kosztować jedynie kilkanaście złotych, a smak zachwyci największych smakoszy.

Naturalnie. Odkryj moc darów natury. Ciesz się zdrowiem i urodą, Agnieszka Cegielska

Dziennikarka telewizyjna, a zarazem autorka książki zwraca uwagę czytelników, że w szybkim trybie życia, jaki prowadzi większość z nas, powinniśmy zwracać większą uwagę na to, co ląduje na naszych talerzach. W książce znajdziemy również porady w jaki sposób korzystać z zasobów natury.

Dzika kuchnia, Łukasz Łuczaj

To przewodnik po dzikich jadalnych roślinach, które bezsprzecznie można włączyć jako urozmaicenie do diety. Autor stworzył hybrydę książki kucharskiej i zielnika, w której oprócz szczegółowych opisów roślin znajdziemy propozycje podania i wskazówki, gdzie rosną dane składniki.

Gotuję, nie marnuję, Sylwia Majcher

Jak ograniczyć marnowanie jedzenia i praktycznie wykorzystać jego resztki? Tutaj znajdziemy nie tylko odpowiedzi na te pytania, ale również praktyczne porady jak przechowywać składniki i planować zakupy.

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy, Beata Dąbrowska

Książka zawiera wskazówki, jakie warzywa i owoce w szczególności powinniśmy włączyć do naszej diety chcą oczyścić organizm i odżywiać się bardziej zdrowo. Dzięki stosowaniu tej diety można pozbyć się uzależnienia od słodyczy i w znaczący sposób ograniczyć niezdrową sól.

Dieta na wynos. 100 przepisów na zdrowy lunch, Urban Viola

Przepisy na zdrowe dania, które przygotowujemy do lunchboxa. Znajdziemy tu także wskazówki co jeść, aby mózg funkcjonował w lepszy sposób oraz jak wykorzystać produkty z innych posiłków, żeby zaoszczędzić czas.

To tylko kilka przykładów książek, które należy wziąć pod uwagę chcąc odżywiać się w zdrowszy sposób. Książki kucharskie, które są na topie dostarczą wiele ciekawych i smacznych propozycji dań oraz przydatnych wskazówek.