Karkówka na grillu jest obowiązkowa! Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie bez niej porządnego grillowania. Jeśli znudziły wam się dotychczasowe przepisy na to mięso, przychodzimy wam z pomocą. Mamy dla was 3 sposoby na karkóweczkę. Jesteśmy pewni, że każdemu zasmakuje! Zatem do dzieła!
Szaszłyki z karkówki – przepis
Wykonanie tego efektownie wyglądającego dania jest banalnie proste. Wystarczy, że zrobimy specjalną marynatę do szaszłyków. Na przykład z cebulką oraz z suszonymi śliwkami. Do jej wykonania potrzebujemy: 2 łyżki musztardy kremskiej, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, a także łyżkę soku z cytryny. Do smaku dodajemy 3 średnie cebule pokrojone w plastry, 16 suszonych śliwek, jak również kilka gałązek świeżego majeranku. Jeżeli nie macie świeżych ziół, możecie użyć łyżeczkę suszonych. Wszystkie składniki ze sobą dokładnie mieszamy. Karkówkę kroimy w średniej wielkości kostkę, a następnie wkładamy do marynaty na całą noc. Godzinę przed wsadzeniem na grill, robimy szaszłyki. Nabijamy na zmianę kawałki mięsa z cebulką oraz śliwkami, a pomiędzy nimi wkładamy gałązki majeranku.
Pieczona karkówka – przepis
Do wykonania takiego mięsa, musimy zaopatrzyć się w 4 plastry karkówki, worek do pieczenia oraz ulubione przyprawy. Świetnym dodatkiem będzie surówka z warzyw. My polecamy białą kapustę (40 dag), małe pieczarki (20 dag) oraz marchewkę. Na początku robimy surówkę. Warzywa myjemy, obieramy ze skórki i kroimy – kapustę w ćwiartki, a resztę w plastry. Plastry mięsa myjemy i osuszamy, możemy delikatnie je rozbić tłuczkiem, jeżeli są grube. Bierzemy woreczek i wkładamy do niego plastry karkówki wraz z warzywami i przyprawami. Całość energicznie wstrząsamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy na godzinę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Karkówka po meksykańsku – przepis
To szybkie danie, które świetnie się nadaje na imprezę. Porcja jest duża, starczy spokojnie na 4 głodne osoby. Potrzebujemy kilogram karkówki oraz sos meksykański. Możemy kupić gotowy lub zrobić samodzielnie. My oczywiście polecamy domowy, zrobiony z puszki pomidorów krojonych, czerwonej fasoli, a także papryki i kukurydzy. Przyprawy, które będą tu idealnie pasować to: papryka, pieprz, bazylia, kmin rzymski oraz majeranek. Dodatkowo: 1 cebula i czosnek. Mięso kroimy w średniej grubości plastry i dokładnie nacieramy przyprawami. Posypujemy piórkami cebuli i pokrojonymi ząbkami czosnku. Wkładamy na noc do lodówki. Gotowe mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy zrobionym sosem i umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na około 2 godziny.