Domowa chałwa. Chałwa z tahini. Jak zrobić domową chałwę?

Chyba nie ma nic lepszego od domowych słodyczy. Domowa chałwa to nasza propozycja na smaczną przekąskę. Można dodać do niej ulubionych dodatków i zmieniać je w zależności od ochoty. Najbardziej popularną chałwą jest chałwa waniliowa. Jednak marmurkowa lub bakaliowa również smakują wyśmienicie.

Domowa chałwa jak zrobić?

Do przygotowania tej słodkiej przekąski potrzebny jest blender kielichowy. Jeśli go nie mamy, również świetnie do tego się nada młynek do kawy. Potrzebujemy także patelni o nieprzywierającym dnie, najlepiej teflonowej. Tak naprawdę to jedyne rzeczy, oprócz składników spożywczych, jakiej potrzebujemy, aby zrobić nasz deser.

Chałwa sezamowa składniki

Na pojemnik o pojemności 400 ml potrzebujemy: około 1,5 szklanki ziaren białego sezamu, 4 łyżki płynnego miodu (jeśli nie mamy, może być też półpłynny), kilka kropli waniliowego ekstraktu (opcjonalnie). Możemy również dodać ulubione bakalie. My proponujemy dodać posiekane pistacje, orzechy laskowe oraz żurawinę.

Domowa chałwa przepis

Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu, kiedy będzie już bardzo gorąca, wrzucamy na nią ziarna sezamu. Prażymy do momentu, w którym zrobią się lekko złote. Im dłużej będziemy trzymać sezam na patelni, tym większe prawdopodobieństwo, że zrobi się on gorzki. Ściągamy z patelni i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy nie będzie już gorący, możemy go zmielić w młynku do kawy albo w blenderze kielichowym. Wsypujemy wszystko do miski i dodajemy miód oraz wybrane bakalie. Dokładnie mieszamy całość. W momencie, gdy masa swoim wyglądem będzie przypominać plastelinę, przerywamy miksowanie. Przekładamy zawartość miski do przyszykowanego pojemnika.

Chałwa z bakaliami jak podać?

Jeśli chcemy, aby nasza domowa chałwa nabrała nowego wymiaru smaku, możemy w tym celu użyć ziaren zmielonego słonecznika. Wystarczy, że przed włożeniem do naczynia, opanierujemy chałwę właśnie w tym słoneczniku. Dopiero teraz możemy włożyć wszystko do lodówki na całą noc. Idealna konsystencja jest wtedy, gdy przed samym podaniem, włożymy deser na kilkanaście minut do zamrażarki. Domowa chałwa stanie się zwarta i przypomni smakiem, wyglądem oraz teksturą tą kupną. Smacznego!

źródła zdjęć: liberaldictionary, nuts

 

 

 

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.