Nowalijki to wczesne warzywa, na które po zimie czekamy z niecierpliwością. Kuszą swoimi kolorami i zapachem, jednak podczas zakupów powinniśmy być ostrożni. Kiedy pojawiają się nowalijki? Czy są zdrowe? Sprawdź przepisy z użyciem nowalijek!
Nowalijki: jakie warzywa, kiedy
Już wczesną wiosną w sklepach możemy natknąć się na świeże warzywa zwane nowalijkami. Kiedy pojawiają się nowalijki? Pierwsze wiosenne warzywa możemy kupić już w marcu i kwietniu. Przy zakupach dobrze jest wybierać warzywa ze znanego źródła, najlepiej ekologiczne. Nowalijki są uprawiane w warunkach szklarniowych, jednak zbyt duża ilość nawozów w nich zawarta może wpływać negatywnie na nasze zdrowie.
Jakie warzywa zaliczamy do nowalijek?
- cebula dymka
- ogórek
- sałata
- pomidor
- rzodkiewka
- marchew
- szczypiorek
- nać pietruszki
Przed spożyciem nowalijek warto jest pamiętać o ich dokładnym umyciu! W przypadku warzyw takich jak ogórek, czy marchew należy obrać je ze skórki.
Nowalijki: przepisy [sałatka z nowalijek, tortilla z nowalijkami]
Wczesnowiosenne warzywa powinny być spożywane raczej w formie dodatków. Ich uprawa odbywa się w warunkach szklarniowych, zatem nowalijki mogą posiadać mniej wartości odżywczych. W sklepach można znaleźć nowalijki ze zbyt dużą ilością sztucznych nawozów, które mają negatywny wpływ na zdrowie. Nowalijki powinno się ograniczyć w diecie dzieci. Jakie dania przyrządzić używając wczesnych warzyw? Najpopularniejszym z nich może okazać się sałatka. Przepis na sałatkę z nowalijek:
- jedna sałata masłowa
- 4-5 rzodkiewek
- jeden ogórek
- jedno ugotowane jajko
- podsmażone kawałki piersi z kurczaka, ewentualnie tuńczyk z puszki
- szczypiorek
- pieprz i sól
Umyte wcześniej składniki łączymy ze sobą w szklanej misie. Sałatkę posypujemy świeżym szczypiorkiem.
Dobrym pomysłem na użycie wczesnych warzyw będzie także przyrządzenie tortilli z nowalijkami. Będziemy potrzebować:
- 2 placki tortilli
- serek do smarowania kanapek
- dowolną szynkę
- sałatę
- rzodkiewkę
- pomidora
Na tortilli smarujemy serek kanapkowy. Układamy szynkę pokrojoną w plasterki, a następnie pokrojone i umyte warzywa. Całość zwijamy w rulon i spożywamy na zimno.
Nowalijki to świetne źródło witamin na wiosnę! Pamiętajmy jednak o zachowaniu umiaru w ich spożyciu i odpowiednim przygotowaniu warzyw.