Kava kava – czym jest, jak przygotować i jakie ma zastosowanie

Kava kava znana jest m.in. na Hawajach i Fidżi. W niektórych kulturach była zarezerwowana jedynie dla mężczyzn, szczególnie w trakcie wieczornych spotkań. Czym jest i jakie ma zastosowanie?

 

Czym jest kava kava?

To pieprz metystynowy – roślina występująca naturalnie na wyspach Zachodniego Pacyfiku. Szczególnie znana i używana jest w Mikronezji i na wyspach Vanuatu. Znają ją także na Fidżi czy Hawajach. Tam przygotowuje się tradycyjny napój, który w zależności od stężenia ma postać gęstego i bardzo mocnego lub łagodnego i wodnistego napoju. Powszechnie żuje się także świeży korzeń, co daje najsilniejsze efekty. Na rynku znaleźć można dwa rodzaje kavy – szlachetną i nieszlachetną. Powszechność nieszlachetnej wynika z tego, że uprawa jest łatwiejsza. Roślina dojrzewa bowiem już po roku, a nie po 5 latach jak to ma miejsce w przypadku odmian szlachetnych.

Przygotowanie kavy

Napój przygotowuje się w postaci ekstraktu wodnego. Używa się do niego ciepłej wody, a nie wrzątku, co sprawia, że kava ma postać mętnego napoju o specyficznym, mocnym smaku. Po pierwsze w filtrze z dużymi oczkami umieść od 20 do 50g wysuszonego i rozdrobnionego korzenia. Możesz też użyć gazy. Susz zalej wodą – wystarczy około 600 ml wody o temperaturze 40-50 stopni Celsjusza. Zagniataj kavę przez około 10-15 minut. Gotowy napar spożywaj z czarek o pojemności 150 ml w odstępach 15 minutowych.

Na co działa kava?

Kavie przypisuje się przede wszystkim właściwości uspokajające i zwalczające infekcje. Dodatkowo może ona niwelować problemy skórne i te związane z układem oddechowym. Obecnie kava ma działanie psychoaktywne, które określa się jako odwrotność kofeiny. Napar uspokaja, powoduje delikatną senność i ułatwia zasypianie. Oprócz tego odczuwać można odrętwienie języka i jamy ustnej podobne do stomatologicznego znieczulenia, a także mrowienie w okolicach intymnych. Po spożyciu większych ilości napoju, można odczuwać euforię, co poprawia nastrój, działa przeciwlękowo i antydepresyjnie. Nie wykazano żeby pieprz metystynowy miał właściwości uzależniające. Podobno pomaga także przy leczeniu uzależnienia od alkoholu.

Podsumowując, jedni leczą nerwy filiżanką melisy, inni sięgają po alkohol. Jest też trzecia możliwość – kava. Roślina ma przeciwników i zwolenników. Niemniej jednak napój jest w Polsce legalny od sierpnia 2018 roku.

Marta D

Absolwentka dziennikarstwa, kulturoznawstwa i fotografii – radiowiec z zawodu, kulturalny człowiek z wykształcenia, fotograf z pasji. Humanistka i umysł ścisły w jednym. Nie lubi zamykać się w ramach szablonowości. Uwielbia wyzwania, nowe miejsca i ciekawych ludzi.