Jeżeli lubicie spędzać czas w kuchni i przygotowywać ulubione potrawy, mamy dla was propozycję. Jak wiadomo, do różnych dań potrzeba wiele przypraw, które wzbogacą posiłek. Zamiast kupować gotowe w sklepie, można pomyśleć nad zrobieniem ich samemu. Jak suszyć zioła w domu? Oto kilka sprawdzonych sposobów.
Przygotowanie ziół
Zanim rozpocznie się proces suszenia, warto przygotować rośliny. Zależy od miejsca, w którym będziecie chcieli to zrobić. Jeżeli zioła zawiesicie lub pozostawicie w suchym pomieszczeniu, warto je związać w mniejsze pęczki. Ucinamy korzenie, ale całości nie naruszamy.
Gdy zdecydujemy się na suszarkę do grzybów czy piekarnik, warto poobrywać liście i poukładać na tacy, chyba że chcecie zostawić je w całości.
Domowe sposoby na suszenie ziół
Domowe sposoby na suszenie ziół to jedne z najprostszych metod ich konserwacji. Jest bardzo prosta, gdyż wystarczy odpowiednio je przygotować i reszta zrobi się sama. Jest na to kilka różnych sposobów.
Po pierwsze, odpowiednie pomieszczenie. Musi być zacienione, suche i pozbawione silnych zapachów. Może to być strych, spiżarnia czy nawet kuchnia. Wystarczy kupić siatkę do suszenia ziół lub tacę wiklinową z dziurkami i rozłożyć zgrupowane w pęczki rośliny lub zawiesić na sznurku.
Suszenie ziół w piekarniku temperatura
Popularną metodą jest suszenie ziół w piekarniku. Dodatkowo jedną z najszybszych, dlatego większość osób się na nią decyduje. Wystarczy położyć cienką warstwę liści na blaszce i suszyć w niskiej temperaturze. Zalecana to 35 stopni Celsjusza, gdyż nie narazi ich na spalenie. Należy też pamiętać o tym, aby drzwi piekarnika były otwarte. Wilgoć, która paruje musi mieć ujście. Powinno to trwać kilka godzin. Zioła powinny być zielone, ale kruszyć się w rękach. I pamiętajcie! Nie przyspieszajcie procesu przez podwyższenie temperatury, gdyż można się pozbyć właściwości.
Suszenie ziół w suszarce do grzybów
Proces suszenia ziół w suszarce do grzybów, podobnie jak ten w piekarniku, jest bardzo prosty. Należy rozłożyć je na tackach, poukładać na sobie i podłączyć do prądu. Resztą zajmie się już urządzenie. Co do temperatury zalecana jest niższa niż 35 stopni.
To kilka sposobów jak suszyć zioła. Możemy jeszcze wykorzystać słońce i po prostu wystawić rośliny na jego działanie. Proces dłuższy niż w przypadku piekarnika czy suszarki, ale równie skuteczny. Ciekawym rozwiązaniem jest użycie lodówki. Zioła kładziemy na tackę lub zawijamy w materiał a lodówka wyciągnie z nich wilgoć. Mniej więcej po kilku dniach.