Naukowcy odkryli kolejne pozytywne właściwości piwa

Naukowcy odkryli

Naukowcy odkryli kolejne pozytywne właściwości piwa. Mimo, że alkohol w kontekście zdrowia jest postrzegany jako szkodliwy, kluczowym aspektem jest tutaj dawkowanie. Badacze udowodnili, że piwo spożywane w odpowiedniej ilości służy zdrowiu.

Piwo wzmaga kreatywność

Naukowcy odkryli, że piwo wzmacnia serce, odporność, a nawet utwardza kości. Jednak to nie wszystko! Włoscy badacze udowodnili, że piwo ponadto zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego. Ważne jednak jest dawkowanie. Najlepszą ilością alkoholu jest codzienne 0,5 litra piwa, które zawiera mniej więcej 5% alkoholu.

Dodatkowo, magazyn „Consciousness and Cognition” napisał, że piwo wzmaga kreatywność. Przeprowadzone badania wskazują, że mężczyźni po alkoholu lepiej i szybciej rozwiązują zadania od osób trzeźwych. Eksperyment przeprowadzono na próbie badawczej liczącej 40 osób. Część z nich miała 0,7 promila alkoholu we krwi, a pozostali byli w pełni trzeźwi.

ZOBACZ TAKŻE: BRYTYJKA PRZEŻYŁA SZEŚCIOGODZINNE ZATRZYMANIE PRACY SERCA

Alkohol wspomaga odporność na cukrzycę

Z kolei holenderscy naukowcy dowiedli, że ci, którzy regularnie spożywali alkohol przez 4 lata stali się bardziej odporni na cukrzycę typu drugiego. Warto jednak zaznaczyć, że pili alkohol z umiarem. Kolejnymi naukowcami, którzy postanowili sprawdzić właściwości alkoholu są Finowie. Tamtejsi badacze udowodnili, że wypicie jednego piwa zmniejsza ryzyko kamicy nerkowej. Ponadto, napój ten jest bardzo moczopędny, stąd płynie kolejny wniosek. Mianowicie, chmiel zawarty w piwie spowalnia wypłukiwanie wapnia z kości, który mógłby się odkładać w nerkach w postaci kamieni.

Swoje dokonania na cześć piwa mają również Brytyjczycy, którzy odkryli, że im więcej wypijemy tym wydajemy się sobie atrakcyjniejsi. Z kolei kanadyjscy naukowcy skupili się na wzroku. Udowodnili, że jeden lager albo porter dziennie zapobiega powstawaniu zaćmy. Warto jednak dodać, że wypicie już trzech piw działa dokładnie odwrotnie. Poza tym jedna czy dwie butelki dziennie wzmacniają kości.

Magdalena C

Z wykształcenia inżynier produkcji. Miłośniczka podróży i dokumentów kryminalnych.