Kuchnia japońska jest w ostatnim czasie coraz bardziej modna. Zna ją każdy, bo słynie choćby z sushi. Ma ono swoich zwolenników i przeciwników. Niezaprzeczalnie przyprawą niezbędną do jego przygotowania jest wasabi. Czym jest i jakie ma właściwości?
Wasabi – co to jest?
Jest to nic innego jak bardzo ostry japoński chrzan. Ma zielony kolor i oprócz walorów smakowych, jest także cenną rośliną leczniczą. Jest to wieloletnia bylina, której najcenniejszą częścią jest kłącze. Produkuje się z niego tarty produkt o wyrazistym i bardzo ostrym smaku wykorzystywanym na szeroką skalę w kuchni japońskiej. Głównie używa się go do przyprawiania sushi.
Gdzie rośnie wasabi
Wasabi jest spokrewnione z kapustą, ale jest rośliną wodną rosnącą w strumieniach. Jej uprawa jest kosztowna dlatego uchodzi za jedną z najdroższych przypraw na świecie. Jest cennym surowcem zarówno ze względu na ciekawy smak jak i na liczne właściwości zdrowotne.
Właściwości wasabi
Wasabi zawiera wiele witamin, takie jak: A, C i witaminy z grupy B. Podnosi odporność organizmu oraz pozytywnie działa na wzrok. Dodatkowo zbawiennie wpływa na trawienie – zwiększa produkcję soków trawiennych co stymuluje przemianę materii, zapobiega wzdęciom, biegunkom i zaparciom. Oprócz tego ma działanie przeciwgrzybicze i bakteriobójcze. Składniki aktywne mogą także hamować rozrost komórek nowotworowych i wspomagać profilaktykę oraz leczenie raka. Przyprawa działa także przeciwko próchnicy, pozytywnie wpływa na układ oddechowy, udrażnia drogi oddechowe i jest wykorzystywana w astmie oskrzelowej i innych tego typu schorzeniach.
Pasta z wasabi
Aby samodzielnie przygotować pastę, należy umyć i wyszczotkować kłącze by było gładkie i bez wypustek. Korzeń trzemy na tarce pod kątem 90 stopni. Wystarczy dodać wodę aż do uzyskania konsystencji pasty. Ważne jednak żeby nie pochylać się bezpośrednio nad naczyniem, ponieważ można sobie podrażnić oczy. Już samo spożycie niewielkiej ilości potrafi wycisnąć łzy z oczu i przyprawić o pieczenie języka.
Do czego używać
Ostry chrzan wasabi możesz wykorzystać do sushi i innych potraw kuchni japońskiej. Możesz nim też posmarować mięso lub ryby. Oprócz tego wasabi to świetny dodatek do ostrych sosów i dipów na zimno.