Przepis na sajgonki – jak je przyrządzić żeby były smaczne?

Sajgonki to potrawa kojarząca się nam z Azją. Jest to bowiem przysmak Chińczyków i Wietnamczyków. Jeśli chcesz zjeść tradycyjne sajgonki, musisz pojechać np. do Chin. Niemniej jednak coraz częściej można je zjeść także w Polsce. Sprawdź jaki jest przepis na sajgonki.

 

Sajgonki – co to jest?

Sajgonki nazywane są krokietami wiosennymi lub naleśnikami wiosennymi. Jest to popularne danie kuchni chińskiej oraz Azji Południowo-Wschodniej. Sajgonki to nic innego jak naleśniki z nadzieniem mięsno-warzywnym. Oprócz tego opcjonalnie mięso można zastąpić krewetkami lub rybą. Sajgonki mogą być podawane na zimno lub smażone. Zwykle spożywane są jako zakąska z sosami lub dipami. Są przygotowywane różnorodnie w zależności od kraju.

Sajgonki chińskie a wietnamskie

Sajgonki możesz przygotować z podsmażonego wcześniej farszu mięsnego lub z surowego mięsa i surowych warzyw. Co ważne, te drugie to oryginalne wietnamskie sajgonki, jednak wymagają dłuższego smażenie w głębszym tłuszczu. Z kolei sajgonki z gotowego farszu wystarczy krótko obsmażyć, a farsz nie jest tak zbity.

Składniki na sajgonki

Do przygotowania tego dania potrzebujesz:

  • 300 g mielonej wołowiny
  • 5 chińskich grzybów
  • 5 dużych pieczarek
  • 50 g makaronu sojowego
  • 1 cebulę
  • 1 marchewkę
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżych kiełków sojowych
  • 2 żółtka
  • gotowe suszone płaty ciasta na sajgonki
  • sos sojowy
  • sól i pieprz
  • 1 ostrą papryczkę chili
  • olej do smażenia.
Przepis na sajgonki

Po pierwsze, do wrzącej wody wrzuć chińskie grzyby i gotuj około 30 minut. Następnie osusz je, odetnij nóżki, a kapelusze pokrój w cienkie paseczki. Później podsmaż wołowinę z solą i pieprzem. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż aż się zarumienią. Oprócz tego pieczarki także pokrój w kostkę i podduś na patelni. Dodaj sól. Kolejno musisz pokroić marchewkę w słupki i podsuszyć na patelni. Następnie podsmaż pokrojone w paski liście kapusty pekińskiej. Makaron sojowy zalej wrzącą wodą i odstaw pod przykryciem na około 3 minuty. Odcedź go i pokrój w kilkucentymetrowe paski. Następnie połącz wszystkie składniki i dodaj 2 łyżki sosu sojowego, żółtka, sól, pieprz i ostrą paprykę. Podsmaż całość kilka minut na patelni. Zamocz płaty papieru ryżowego w ciepłej wodzie. Kiedy zmięknie, nałóż farsz i zawijaj jak tradycyjne gołąbki. Poczekaj aż obeschną i smaż sajgonki przez kilka minut w dużej ilości oleju. Możesz je podawać z sosem chili.

Marta D

Absolwentka dziennikarstwa, kulturoznawstwa i fotografii – radiowiec z zawodu, kulturalny człowiek z wykształcenia, fotograf z pasji. Humanistka i umysł ścisły w jednym. Nie lubi zamykać się w ramach szablonowości. Uwielbia wyzwania, nowe miejsca i ciekawych ludzi.