Popcorn chicken w miodowym sosie bbq – przepis prosto z ameryki!

Popcorn chicken w miodowym sosie bbq to hit kulinarny. Chrupiąca panierka i słodko ostry sos sprawiają, że to danie idealne. Świetnie się sprawdzi na domowy obiad, ale także na grilla. Wykonanie jest banalnie proste, składniki również łatwo zdobyć. Zapraszamy was do wykonania tego przepisu, na pewno się nie zawiedziecie!

Popcorn chicken w miodowym sosie bbq składniki

Na 5 sporych porcji potrzebujemy: 1 duże podwójne piersi z kurczaka, 290 g sosu barbecue, 200 g czipsów o smaku barbecue lub popcornu. Jeżeli nie możecie znaleźć gotowego sosu, można go z łatwością zrobić samodzielnie. Wystarczy, że użyjemy: 60 ml sosu worcestershire, 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki musztardy,1 łyżka octu ryżowego lub winnego, 1 ząbek czosnku, a także 4 łyżki keczupu oraz 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Opcjonalnie możemy również dodać 1 łyżkę wina wytrawnego.

Popcorn chicken jak zrobić?

Najpierw nagrzewamy piekarnik do 190°C, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki (kostkę lub paski) i wrzucamy do miski, następnie wlewamy sos bbq oraz dokładnie mieszamy. W dużym woreczku strunowym umieszczamy wybraną panierkę – czipsy lub popcorn. Rozbijamy dokładnie wałkiem lub młotkiem do mięsa tak, aby były mocno pokruszone. Do pokruszonej panierki wrzucamy nasze kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy do momentu, w którym każdy kawałek będzie dokładnie pokryty okruszkami.

Popcorn chicken wykonanie

Wkładamy naszego przygotowanego kurczaka na blaszkę do pieczenia i wsadzamy do gorącego piekarnika. Pieczemy go do momentu, w którym będzie złocisty, powinno to zająć około 12-15 minut. Po tym czasie na pewno będzie już gotowy. Popcorn chicken serwujemy jako dodatek lub samodzielne danie. Wyśmienicie smakuje z sosami, na przykład z sosem ranch. Można go również podać w wydaniu typowo amerykańskim. Obok takich wyśmienitych kawałków z kurczaka będą świetnie pasować pieczone ziemniaczki albo frytki. Jeżeli mamy ochotę na surówkę, także możemy ją zrobić. Idealnym wyborem będzie surówka colesław. Przepis na tę surówkę znajdziecie tutaj: Surówka colesław – przepis jak z KFC!

Smacznego!

źródła zdjęć: lilluna

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.