Pad thai – przepis na makaron smażony po chińsku

Pad thai z pewnością kojarzy się nam z szybkim daniem na wynos, które możemy dostać w każdej chińskiej knajpce. Jeśli jesteście fanami tajskich smaków, ale nie chcecie ciągle kupować gotowego jedzenia, to mamy coś specjalnie dla was. Przepis na makaron smażony po chińsku, który jest banalny w wykonaniu i nawet laik kulinarny sobie z nim świetnie poradzi! Jak zatem zrobić taki pyszny obiad w domowym zaciszu?

Składniki na 2 porcje makaronu po chińsku

Nasz przepis jest na typowe danie z krewetkami. Ten pad thai jest tradycyjny, pyszny i niezawodny. Do zrobienia dwóch porcji takiego makaronu potrzebujemy: 12 sztuk surowych krewetek, 2 jajka, 2 szklanki kiełków fasoli mung, a także 1 szalotkę oraz niecałą szklankę prażonych orzeszków ziemnych. Oczywiście użyjemy również makaronu ryżowego (150 g), zieloną cebulkę oraz 1 cytrynę lub limonkę.

Jak zrobić sos do pad thai?

Prawdziwy aromat uzyskamy, kiedy zmieszamy ze sobą: 4 łyżki sosu rybnego, 4 łyżki cukru palmowego, 3 łyżki pasty tamaryndowej, jak również chili w płatkach i pastę krewetkową. Pastę tamaryndową powinniśmy dostać w supermarkecie na dziale kuchni orientalnych, To koncentrat z owoców tamaryndowca, który jest typowy dla wielu dań azjatyckich. Składa się tylko z owoców, soli oraz wody.

Jak zrobić tajski pad thai?

Wykonanie naszego dania zaczynamy od namoczenia makaronu. Wystarczy, że włożymy go do zimnej wody na około pół godziny. Teraz zabieramy się za zrobienie sosu. Tutaj również nie ma wielkiej filozofii, wszystkie składniki nas sos mieszamy razem w niewielkiej miseczce. Próbujemy i sprawdzamy, czy nie trzeba dodać jeszcze jakiegoś składniku, aby uzyskać smak typowo słodko-kwaśny. Jeśli wszystko już nam smakuje, przykrywamy miseczkę folią spożywczą i wkładamy na czas przygotowania reszty do lodówki. Teraz kroimy w drobną kosteczkę szalotkę oraz zieloną cebulkę. Orzeszki ziemne siekamy nożem lub rozdrabniamy w moździerzu czy malakserze. Jajka rozbijamy na talerz i roztrzepujemy je z dodatkiem soli. Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy na nią mieszankę jajeczną, smażymy jak omlet. Teraz już pozostało nam tylko oczyścić krewetki i przesmażyć na gorącym oleju. Następnie na jeszcze nieużywaną patelnię wylewamy tłuszcz, rozgrzewamy i wrzucamy szalotkę oraz część sosu. Teraz dodajemy odciśnięty z nadmiaru wody makaron, resztę składników dodajemy po kilku minutach. Całość podgrzewamy i dolewamy resztę sosu. Nasz pad thai gotowy, smacznego!

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.