Krem z pora – przepis na zupę aromatyczną i sytą

Por kojarzy nam się raczej z ostrą sałatką z majonezem. Tymczasem z tego warzywa można przygotować także sytą, pyszną i aromatyczną zupę. Sprawdź krem z pora – przepis na zupę. Jest to również świetny sposób na „przemycenie” dzieciom warzyw i mięsa, równie zdrowych, ale w nieco innej formie.

 

Por – co to za warzywo?

Por znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej. Właściwości lecznicze tej rośliny doceniano już w starożytności. Por stosuje się na bóle reumatyczne czy niedokrwistość. Pomaga on stabilizować poziom cukru we krwi, ma właściwości bakteriobójcze oraz wspomaga układ odpornościowy. Oprócz tego może być syropem na kaszel i pomóc w zwalczaniu nieżytów górnych dróg oddechowych. Dodatkowo por ma działanie moczopędne i oczyszczające, co sprawia, że sprzyja usuwaniu wody zalegającej w organizmie.

Wybieranie pora w sklepie

Zwróć uwagę na to jakiego pora wybierasz. Kupując to warzywo wybieraj egzemplarze o ciemnozielonych liściach oraz elastycznej i pozbawionej plamek białej części (cebuli). Zanim zjesz pora, przetnij go na pół, oddziel od siebie liście i i cebulę, a następnie opłucz pod bieżącą wodą.

Składniki do przygotowania zupy

Do przygotowania kremu z pora potrzebujesz:

  • 6 sztuk pora
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1,5l wody
  • 2 kostki rosołu drobiowego
  • gałkę muszkatołową
  • sól
  • pieprz.
Krem z pora – przepis na zupę

Po pierwsze dokładnie umyj i osusz pora. Pokrój go w krążki. Pamiętaj aby zostawić około łyżkę cienkich krążków do dekoracji. Następnie posiekaj cebulę i zeszklij ją na maśle, najlepiej w większym garnku. Dodaj posiekanego pora i podsmaż około 5 minut. W tym czasie często mieszaj. Kolejno zalej całość wodą tak, aby cały por był zakryty i dodaj kostki rosołowe. Gotuj wszystko około kwadrans na wolnym ogniu aż do momentu kiedy por będzie miękki. Opcjonalnie do zupy możesz dodać serek topiony aby krem był bardziej gęsty. Gotuj wszystko jeszcze kilka minut i energicznie mieszaj żeby serek topiony rozpuścił się w całości. Na końcu zmiksuj wszystko na gładką zupę i przypraw do smaku. Zupę możesz podawać z zarumienionymi kromeczkami chleba i dekoracyjnymi krążkami pora.

Marta D

Absolwentka dziennikarstwa, kulturoznawstwa i fotografii – radiowiec z zawodu, kulturalny człowiek z wykształcenia, fotograf z pasji. Humanistka i umysł ścisły w jednym. Nie lubi zamykać się w ramach szablonowości. Uwielbia wyzwania, nowe miejsca i ciekawych ludzi.