Kawa Cold Brew – czyli kawa parzona na zimno. Jak ją zrobić?

Przez Polskę przechodzi fala upałów, więc wszyscy szukamy skutecznego orzeźwienia. Jeśli lubimy smak kawy, jednak ta przyrządzana tradycyjnie jest dla nas za gorąca, to możemy spróbować kawy parzonej na zimno. Efekty są bardzo ciekawe w smaku, a przygotowanie wymaga jedynie cierpliwości. Kawa Cold Brew- poznaj właściwości tego rodzaju kawy oraz dowiedz się, jak ją zaparzać. 

Cold Brew Coffee: właściwości

Ten rodzaj kawy przyniesie ulgę w gorące dni. Właściwie każdy miłośnik kawy powinien spróbować jej niepowtarzalnego smaku przynajmniej raz w życiu. Jak smakuje Cold Brew? Orzeźwiająco, jednak bez nieprzyjemnej goryczy, czy kwasowości. Zdecydowanie różni się od zwykłej kawy mrożonej. Przede wszystkim kawa Cold Brew posiada ciekawe właściwości. Bezkompromisowo możemy liczyć na bogactwo smaków, bowiem dla kawosza będą one raczej wyjątkowe. Dodatkowo aromat kawy, który będzie wyczuwalny z każdym łykiem. I najważniejsze, czyli wpływ kawy na zdrowie. Kawa parzona na zimno jest odpowiednia dla osób borykających się ze zgagą lub refluksem. Jej pH jest zdecydowanie łagodniejsze od zwykłej kawy.

Kawa Cold Brew: jak zrobić?

W tym przypadku najważniejszy jest czas parzenia, ten rodzaj kawy potrzebuje aż 9-12 godzin. Przygotowanie tej zimnej kawy powinniśmy zawsze rozpoczynać od wyparzenia naczynia, w którym będzie się ona znajdować. Następnie pozostaje wybór kawy oraz odpowiednie zmielenie ziaren. Wielkością powinny one przypominać cukier. Aby przygotować Cold Brew 60-70g zmielonej kawy umieszczamy w uprzednio wyparzonym naczyniu, zalewamy 1 litrem zimnej wody i umieszczamy w lodówce na 9-12 godzin. Po upłynięciu tego czasu kawę mieszamy, a następnie przelewamy przez filtr, aby pozbyć się fusów. Kawa Cold Brew jest gotowa do spożycia! Podajemy z kostkami lodu, najlepiej smakuje w upalne dni.

Cold Brew: herbata

Jeśli nie mamy ochoty na kawę, to w ten sam sposób możemy przygotować herbatę na zimno. Będzie się ona wyróżniać aromatem, a dodatkowo wspaniale orzeźwiać. Jak przygotować Cold Brew Tea? Postępujemy dokładnie tak samo jak przy przygotowaniu kawy, jednak do wyparzonego wcześniej naczynia dodajemy 70-80g suszu herbacianego. Nie powinniśmy używać herbaty w torebkach, gdyż smak nie będzie raczej zadowalający. Wybór herbaty zależy od naszych preferencji, parzyć możemy herbatę czarną, owocową, zieloną, ale także yerba mate.