Domowy burger – przepis na domowy fast food

Marzy ci się coś dobrego do zjedzenia? Nie chcesz truć się fast foodami? Przygotuj sobie w domu pyszną zdrową bułkę. Sprawdź przepis na fast food – domowy burger.

 

Domowe burgery

Moda na zdrowe jedzenie trwa w najlepsze. Nie zawsze jednak musi ono oznaczać jedzenia samej sałaty czy jarmużu. Może to być np. domowy burger. Wystarczy kawałek soczystego mięsa, smaczna bułka, sezonowe warzywa i ser. Jak przygotować domowego burgera?

Składniki na burgera z jajkiem, plackiem ziemniaczanym i bekonem:

Aby przygotować domowego burgera potrzebujesz takich składników jak:

  • szynka parmeńska
  • bułka (biała, grahamka, żytnia)
  • liść sałaty
  • pomidor
  • ser żółty w plastrach
  • szczypiorek
  • placki ziemniaczane (według własnego przepisu)
  • jajko sadzone.

Do przygotowania sosu potrzebujesz:

  • łyżeczkę koperku
  • ¼ łyżeczki musztardy
  • łyżkę majonezu
  • ¼ łyżeczki syropu klonowego
  • ¼ łyżeczki cytryny
  • sól i pieprz.
Domowy burger – przepis

Na początek musisz podsmażyć z dwóch stron szynkę parmeńską na patelni. Powstanie z niej kruchy i apetyczny bekon. Następnie na suchą patelnię połóż bułkę przekrojoną na pół. Ważne żebyś ułożył ją rozkrojonym środkiem do patelni. Bułka musi się lekko podgrzać i zarumienić. Wtedy będzie lekko chrupiąca. Zdejmij bułkę z patelni i posmaruj ją sosem. Następnie połóż liść sałaty oraz pomidora. Kolejno na burgerze ułóż wcześniej usmażony placek ziemniaczany oraz plaster sera. Na górnej części bułki połóż szczypiorek oraz bekon. Na końcu połóż w środek jajko i złóż burgera. Możesz go przebić przez środek długą wykałaczką żeby części burgera nie wypadały z niego w czasie jedzenia. Oczywiście burgery smakują najlepiej na ciepło więc konsumuj je od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Podsumowując, przygotowanie burgera w domu nie zabiera dużo czasu ani nie jest skomplikowane. Ważne jednak, aby wybierać do niego dobre składniki, takie jak np. sezonowe owoce lub dobrej jakości mięso. Najlepiej jeśli będzie ono chude. Oczywiście możesz też przygotować burgera wegetariańskiego i zamiast mięsa użyć grillowanego buraka lub cukinii. Niemniej jednak niezależnie od tego co wybierzesz, domowy burger jest z pewnością zdrowszy niż w sieciach restauracji.

Marta D

Absolwentka dziennikarstwa, kulturoznawstwa i fotografii – radiowiec z zawodu, kulturalny człowiek z wykształcenia, fotograf z pasji. Humanistka i umysł ścisły w jednym. Nie lubi zamykać się w ramach szablonowości. Uwielbia wyzwania, nowe miejsca i ciekawych ludzi.