Beza z owocami. Jak zrobić idealną bezę? Przepis

Beza z owocami jest niezaprzeczalnie pysznym i klasycznym deserem. Kryje w sobie zarówno chrupkość jak i lekkość owoców. W połączeniu z kwaskowatymi malinami bądź słodkimi brzoskwiniami tworzy duet, od którego ciężko się oderwać. Jak zrobić idealną bezę, aby była miękka w środku, ale chrupiąca na zewnątrz? Przedstawiamy wam przepis na doskonały deser, który sprawdzi się w każdej okazji.

 

Beza z owocami składniki

Na średniej wielości bezę potrzebujemy: 12 białek jajka, 700 g cukru oraz 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej. W celu zrobienia domowej bitej śmietany, powinniśmy się zaopatrzyć w 400 ml śmietanki 38%. Taka tłusta śmietana przeważnie wystarcza, aby doskonale ją ubić. Jednak gdy coś pójdzie nie po naszej myśli i kremówka się nie ubije na idealnie sztywną masę, zawsze możemy dodać 1 opakowanie śmietan-fixu.

Beza tort jak zrobić?

Zabieramy się za robienie naszego idealnego ciasta, jakim jest beza z owocami. Najpierw do miski wlewamy wszystkie białka. Musimy je dokładnie ubić, ponieważ w tym tkwi cały sekret idealnej bezy. Może to zająć nawet kilkanaście minut. Kiedy białka zaczynają już być sztywne, dodajemy porcjami cukier. Nie przestajemy ubijać, wsypujemy również skrobię ziemniaczaną. Masa jest gotowa, kiedy lśni, jest sztywna, a cały cukier się rozpuścił. Teraz możemy wszystko wyłożyć na blaszkę, pokrytą papierem do pieczenia. Formujemy okrągły kształt, lekko przypominający kopiec kreta.

Jak upiec idealną bezę?

Cały sekret tkwi w odpowiednim pieczeniu ciasta. Najpierw musimy rozgrzać piekarnik do 120 stopni. W takiej temperaturze suszymy bezę przez 40 minut. Następnie musimy zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i w niej piec aż 6 godzin. To nam zapewni idealnie białą bezę, o pysznej chrupkiej skórce z zewnątrz, ale niesamowicie miękkim i ciągnącym się środkiem.

Beza z owocami i bitą śmietaną

Teraz już najłatwiejsza część ciasta. Ubijamy śmietanę 38% na sztywną masę. W razie niepowodzenia, możemy poratować się śmietan-fixem. Upieczoną, ale ostudzoną bezę dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy dowolnie wybranymi owocami. Taka beza z owocami na pewno nie postoi długo na waszych stołach, gwarantujemy, że zniknie w mgnieniu oka! Smacznego!

źródło zdjęcia: goodfood

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.