Dieta w cukrzycy typu 2 – co można jeść, a czego unikać?

W cukrzycy typu 2 kluczową sprawą jest dieta. Powinna być stosowana w stanie przedcukrzycowym, a w niektórych przypadkach może także zapobiec rozwojowi pełnoobjawowej cukrzycy. Przeczytaj jaka powinna być dieta w cukrzycy typu 2. 

 

Dieta w cukrzycy typu 2

Celem takiej diety jest wyrównanie poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo może to być także redukcja masy ciała, ponieważ często problemem osób z cukrzycą typu 2 jest nadmiar kilogramów. Najistotniejszym czynnikiem w diecie jest indeks glikemiczny (IG) poszczególnych produktów. Indeks ten jest obniżany przez większą zawartość białka i tłuszczów w posiłku. Bardzo ważne jest zatem znalezienie odpowiednich proporcji spożywanych składników.

Co jeść a czego nie jeść?

Nie ma jednoznacznych wytycznych proporcji poszczególnych makroskładników w diecie w cukrzycy typu 2. To, co jest wskazane, to węglowodany, tłuszcze i białka.

Po pierwsze, szczególną uwagę należy zwrócić na węglowodany. Powinny one stanowić 45-50% zapotrzebowania energetycznego. Możesz zatem jeść płatki owsiane, kaszę gryczaną, kaszę pęczak, ryż brązowy, makarony razowe i pieczywo razowe czy żytnie.

Powiedz stop produktom z cukrem

Bardzo ważne jest bezwzględne ograniczenie cukrów prostych, które zawarte są w owocach, słodzonych napojach, słodyczach czy dżemach. Fruktoza jest czymś bardzo negatywnym w diecie cukrzycowej. Niemniej jednak są owoce o niższym indeksie glikemicznym, takie jak: pomarańcze, grejpfruty, morele, nektaryny, brzoskwinie, śliwki, jagody, maliny, truskawki, melony czy ananasy. Korzystnie na obniżenie IG wpływa także błonnik w postaci produktów pełnoziarnistych i warzyw strączkowych.

Białko w diecie

Po drugie, ważne w diecie jest białko, które stabilizuje poziom glukozy we krwi i wpływa korzystnie na uczucie sytości. Doskonałym źródłem białka są ryby, chude mięsa i wędliny, mleko, twaróg, jogurty i kefir. Stosunek białka zwierzęcego do roślinnego powinien wynosić 1:1.

Tłuszcze w cukrzycy typu 2

Zalecanym źródłem dobrej jakości tłuszczów są produkty bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe jak oleje nierafinowane, nasiona, orzechy i ryby. Ryby powinieneś jeść minimum dwa razy w tygodniu. Dodatkowo możesz także jeść orzechy laskowe, migdały, pistacje czy oliwę z oliwek.

Marta D

Absolwentka dziennikarstwa, kulturoznawstwa i fotografii – radiowiec z zawodu, kulturalny człowiek z wykształcenia, fotograf z pasji. Humanistka i umysł ścisły w jednym. Nie lubi zamykać się w ramach szablonowości. Uwielbia wyzwania, nowe miejsca i ciekawych ludzi.