Niewątpliwie wielu z nas uwielbia meksykańską kuchnię! Fit burrito bowl to propozycja na obiad właśnie w stylu meksykańskim. Nie dość, że jest wysokobiałkowe, to jeszcze dietetyczne! To wspaniały pomysł na posiłek po treningu. Szybciej zregeneruje nasze mięśnie po wysiłku, a dodatkowo, nie wpłynie negatywnie na naszą masę. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem.
Wysokobiałkowe fit burrito bowl składniki
Na jedną porcję potrzebujemy: 45 g ryżu brązowego, 45 g passaty pomidorowej, 100 g fasoli czerwonej konserwowej, a także świeżego pomidora. Świetnym pomysłem jest również dodanie kurczaka oraz sałaty lodowej. Jeśli chcemy, możemy także użyć sera żółtego, jednak musimy pamiętać, aby był niskotłuszczowy. Jeżeli lubimy dressing niskokaloryczny, zrobimy go na bazie jogurtu greckiego naturalnego i przypraw. My proponujemy: ostrą paprykę, czosnek, paprykę słodką. Oprócz tego: sól, pieprz, a także oregano i bazylię.
Fit burrito bowl jak zrobić?
Po pierwsze dokładnie myjemy pierś z kurczaka i pokrojenie jej na średnią wielkości kostkę. Rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy kurczaka aż nabierze złocistego koloru. Gotowe mięso przekładamy na talerzyk wyłożony ręczniczkiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia, delikatnie solimy i wrzucamy porcję ryżu. Gotujemy zgodnie z informacją, która jest podana na opakowaniu. Po upływie wskazanego w instrukcji czasu, wyjmujemy i odcedzamy ryż. Na rozgrzaną patelnię wylewamy passatę pomidorową i wsypujemy przepłukaną fasolę. W małej miseczce mieszamy jogurt wraz z przyprawami i dodajemy do sosu pomidorowego. Całość smażymy ok 5-8 minut. Teraz czas na ryż i kurczaka, wszystko dokładnie mieszamy. Po upływie kilku minut wszystko jest gotowe.
Fit burrito bowl jak podać?
Szykujemy głęboki talerz i wykładamy na niego porwaną w drobne kawałki, umytą wcześniej i osuszoną sałatę lodową. Teraz czas na nasze burrito, jeszcze ciepłe przekładamy na talerz. Pomidora myjemy i kroimy w drobną kostkę, posypujemy nim fit burrito bowl. Jeżeli chcemy, całość możemy posypać startym serem. Świetnie sprawdzi się tutaj pokrojona natka pietruszki jako ziołowy dodatek. Takie danie jemy sztućcami albo podpieczonymi w piekarniku plackami tortilli. Smacznego!
źródła zdjęć: delish, mexicanplease