Typy i rodzaje mąki – co oznaczają i jaką wybrać?

Każdego dnia zjadasz chleb, makaron, naleśniki czy słodkie wypieki. Aby każda z tych rzeczy była smaczna i zdrowa musi być przygotowana z odpowiedniej mąki. Jakie są typy i rodzaje mąki i co oznaczają?

 

Mąka – z czego jest zrobiona

Mąkę można wytwarzać z różnych zbóż. Znasz na pewno wiele ich nazw i rodzajów. Najpopularniejsza jest mąka pszenna, ale na rynku możesz spotkać także m.in. mąkę żytnią, gryczaną, jęczmienną, owsianą, z prosa (jaglaną), kukurydzianą, ryżową czy sojową. Musisz wiedzieć, że na rynku są dostępne różne typy i rodzaje mąki.

Typy i rodzaje mąki – zastosowanie

Zastanawiasz się czym jest typ mąki? Najprościej rzecz ujmując to informacja o tym jak drobno zmielone i oczyszczone jest ziarno. Najlepiej wybieraj mniej oczyszczone mąki, ponieważ są bogatsze w takie składniki jak np. błonnik i minerały.

Jaki typ mąki wybrać

Im niższy typ mąki tym jest ona lepsza do delikatnych wyrobów. Jest to na przykład mąka tortowa – do pieczenia ciast biszkoptowych lub naleśników i oznaczona jest numerem 400 i 450. Mąka krupczatka, poznańska lub wrocławska to typ 500 i ma najwięcej zastosowań. Sprawdź ją do ciast kruchych, półkruchych, francuskich, omletów, klusek, pierogów czy knedli. Dodatkowo przyda Ci się do zagęszczania zup i sosów. Do cięższych wypieków najlepiej jeśli użyjesz mąkę o typie 550 (mąka luksusowa) i 650. Typ 550 jest skuteczny w przygotowaniu ciast drożdżowych, racuchów lub pączków. Z kolei typ 650 to baza do ciemnych ciast, np. bułek lub pierników.

Wyższe typy mąki

Typ 750 to tzw. mąka chlebowa, 1400 – sitkowa, a 1850 to graham. Typ 2000, czyli najmniej przetworzona mąka, to najlepszy wybór jeśli chcesz przygotować tradycyjny chleba na zakwasie. Nazywana jest mąką razową. Typ 3000 to mąka z pełnego przemiału.

Typy mąki żytnich

Typ 580 to jasna mąka żytnia, która najbardziej przyda Ci się do przygotowania makaronów. Do bułek najlepiej użyj typu 650 lub 720. Wyższe typy, np. 800, 950, 1400 i 2000 to głównie mąki chlebowe. Wybierając je przygotujesz najsmaczniejszy tradycyjny chleb żytni.

Podsumowując, typy i rodzaje mąki to bardzo obszerny temat. Niezależnie od wybranej mąki, wzbogacaj dietę o różne rodzaje tego składnika. Jeśli dodasz mąki z pełnego przemiału do ciast czy naleśników, będzie to prosty, a przede wszystkim smaczny sposób na zdrowe odżywianie.

Marta D

Absolwentka dziennikarstwa, kulturoznawstwa i fotografii – radiowiec z zawodu, kulturalny człowiek z wykształcenia, fotograf z pasji. Humanistka i umysł ścisły w jednym. Nie lubi zamykać się w ramach szablonowości. Uwielbia wyzwania, nowe miejsca i ciekawych ludzi.