Site icon aju.pl

Robaki, jako jedzenie, które może wyżywić całą planetę

robaki

Robaki, jako jedzenie, które może wyżywić całą planetę. Okazuje się, że wiele insektów jest bogatych w białko, tłuszcze i witaminy, co więcej, mnóstwo z nich nie jest trujących dla ludzi. Dostarczają cztery razy więcej żelaza, ponad trzy razy więcej białka i więcej kluczowych witamin i minerałów niż chleb, jajka czy bekon. Ponadto, taka zmiana nawyków żywieniowych przyczynia się do ratowania środowiska.

Każdy nieświadomie zjada robaki

Robaki jako posiłek są niezwykle odżywcze dla ludzkiego organizmu. Dla wielu osób insekty są obrzydliwe i nie wyobrażają sobie ich jeść, jednak rzeczywistość jest inna. Okazuje się, że każdy człowiek niemalże codziennie zjada robaki lub ich części. Znajdują się w czekoladzie, pizzy czy spaghetti. Amerykańska Agencja ds. Żywności zezwala na 30 (lub więcej) części owadów i włosów gryzoni w każdej tabliczce czekolady. Przeliczając to na inne produkty to prawie dwa robaki w puszce pomidorów lub sosu. Nie ma sposobu, aby pozbyć się wszystkich stworzeń w jedzeniu, ponieważ występują one naturalnie w łańcuchu pokarmowym. Agencje ds. Żywności muszą więc zezwolić na pewne niedociągnięcia, co profesjonalnie nazywają jako „wady żywności”. Wiele owadów wykorzystuje się w walce z głodem w Afryce, ponieważ zawierają cenne składniki odżywcze. Wzrost popularności takiego jedzenia zmniejszyłby problem głodu na świecie oraz hodowlę zwierząt, co w efekcie przyczyniłoby się do ochrony środowiska.

ZOBACZ TAKŻE: EMMA – LALKA, KTÓRA OBRAZUJE PRACOWNIKÓW BIUROWYCH W PRZYSZŁOŚCI 

Robaki to samo zdrowie

Według raportu Global Market Insights, amerykański rynek owadów jadalnych osiągnął w 2017 roku wartość 55 mln $. Szacuje się, że do 2024 roku wzrośnie do prawie 80 mln $. Europa jest na dobrej drodze, aby zrobić to samo. W Azji spożywane owady to wartość około 270 mln $. Rosnące zapotrzebowanie na wysokiej jakości białko, wraz z dążeniem do minimalizacji żywności przetworzonej, to tylko niektóre z przyczyn rosnącej popularności robaków. Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)informuje, że co najmniej 2 miliardy ludzi na całym świecie codziennie je robaki. Dostarczają one cztery razy więcej żelaza, ponad trzy razy więcej białka i więcej kluczowych witamin i minerałów niż chleb, jajka czy bekon. Mają więcej nienasyconych kwasów omega-3 niż ryby, a także taką samą zawartość białka, witamin i minerałów. Przykładowo, gąsienica mopanowa to jedna z najbardziej cenionych i zjadanych owadów na świecie. Jeden robak mopanowy dostarcza od 48% do 61% białka i jest źródłem wapnia, cynku i żelaza. 

 

Exit mobile version