Jak kupić dobrą kawę – kilka praktycznych porad

Smakosze kawy często szukają nowych smaków, próbują kawy w nowych kawiarniach chcąc odnaleźć tę najlepszą i najsmaczniejszą. Laicy czują się jednak nieco zagubieni przy doborze dobrej kawy. Jak kupić dobrą kawę?

 

Po co ci kawa?

Na początek musisz zadać sobie pytanie czy kawa jest dla ciebie tylko przypadkowym napojem czy też rytuałem prowadzącym do doświadczania nowych smaków. Pijesz przed jedzeniem? Po jedzeniu? A może popijasz kawą śniadanie? Ważne, żeby się zastanowić czy zamiast jednej kawy, która wymaga dodania mleka czy cukru, bo inaczej jest niesmaczna, może warto kupić droższą filiżankę kawy i delektować się smakiem.

Kawa tania czy droga?

Jeśli nie jesteś smakoszem, tania kawa ci wystarczy. Jeżeli jednak smak kawy ma dla ciebie znaczenie i jest kwestią priorytetową, powinieneś wybierać droższe kawy, które będą szły w parze z jakością i lepszym smakiem. Kawa średniej jakości cenowo plasuje się miedzy 50 a 100 złotych. Kaw takich możesz szukać w kawiarniach i palarniach. Jeżeli dodajesz do kawy mleko, cukier lub cynamon, nie warto wychodzić poza granicę 100 złotych, ponieważ potencjał dobrej, drogiej kawy, będzie zmarnowany. Z kolei cena kawy wysokiej jakości zaczyna się od 200 złotych. Kawa ta pita jest jako czarny napar. W tym przedziale występują kawy wysokiej jakości, które najlepiej kupić w palarni

Co znajduje się na etykiecie?

Przy zakupie dobrej kawy, musisz zwrócić uwagę na kilka czynników. Informacje te powinny znaleźć się na etykiecie:

  • marka
  • pochodzenie ziarna – z jakiego kraju i jakiej plantacji pochodzi kawa
  • rodzaj szczepu
  • termin palenia – im świeższe palenie, tym lepsza kawa; najlepsza jest dwa tygodnie po paleniu
  • metoda obróbki.

Producenci często ukrywają większość informacji zakładając, że konsument będzie się kierował przede wszystkim marką przy wyborze kawy. Niemniej jednak warto kupować kawę, której producent podaje komplet informacji.

Jak kupić dobrą kawę?

Jeśli chcesz kupić kawę słodką i łagodną, wybierz kawę jasno wypaloną. Gorzka, cierpka kawa to ta, która jest ciemno palona. Dodatkowo pochodzenie kawy to też ważny czynnik. Jeśli lubisz kwaśną, owocową kawę sięgnij po kawy z Afryki Centralnej (Etiopia, Kenia). Z kolei jeśli nie lubisz kawy kwaśnej, wybierz kawę z Ameryki Środkowej (Brazylia, Gwatemala). Następnie ważną rzeczą jest metoda palenia. Palenie na sucho daje kawę łagodną, z kolei palenie na mokro sprawia, że kawa jest mocniejsza.

Marta D

Absolwentka dziennikarstwa, kulturoznawstwa i fotografii – radiowiec z zawodu, kulturalny człowiek z wykształcenia, fotograf z pasji. Humanistka i umysł ścisły w jednym. Nie lubi zamykać się w ramach szablonowości. Uwielbia wyzwania, nowe miejsca i ciekawych ludzi.