Site icon aju.pl

Spirulina właściwości – co to jest i jak stosować spirulinę?

Choć nazwa brzmi magicznie i tajemniczo, spirulina to tak naprawdę mikroskopijna alga, która należy do gromady sinic. Już Aztekowie zauważyli w niej duży potencjał. Spirulina właściwości – jakie są i jak ją stosować? Dlaczego tak naprawdę warto jeść algi?

Spirulina co to jest?

To glon malutkich rozmiarów, zaliczany jest do superfoods. Występuje na całym świecie, ale tylko i wyłącznie w wodnym środowisku, a także w miejscach, w których wilgotność jest bardzo duża. Spiruliny nie pozyskuje się ze wszystkich glonów, tylko dokładnie z sinic, najczęściej z Arthrospira platensis, jak również Arthrospira maxima. W sklepach dostaniemy ją pod postacią tabletek lub proszku. Spirulina właściwości odchudzające są tak popularne, że nic dziwnego, iż największym im producentem są Stany Zjednoczone.

Składniki odżywcze w spirulinie

Spirulina właściwości ma szerokie. Jednym z nich jest uzupełnianie szerokich niedoborów w organizmie. Jest przede wszystkim polecana wegetarianom oraz weganom, ze względu na ogromną zawartość żelaza, a także witaminy B. Anemicy również powinni ją spożywać, gdyż zwiększa produkcję czerwonych krwinek. Oprócz tego, zawiera bardzo dużo białka (od 50 do 75%!). Dostarcza nam masę witamin, między innymi C, E, witaminy z grupy B. To źródło wielu minerałów, takich jak: magnez, żelazo, potas, wapń, sód i fosfor. Co więcej, są one wysoko przyswajalne, dlatego nie musimy martwić się o ich wchłanialność.

Spirulina jak stosować?

W sklepach ze zdrową żywnością, jak również w aptekach, dostaniemy ją pod postacią proszku lub tabletek. Spirulina właściwości swoje ma na tyle szerokie, że możemy ją nawet dodawać do koktajli czy smoothie. Tak naprawdę nie ma znaczenia to, w jakiej formie ją będziemy spożywać. Ważne jest to, żeby robić to regularnie.

Spirulina przeciwwskazania

Pomimo, że spirulina właściwości ma dobroczynne dla organizmu, posiada również swoje wady. Niestety, lecz osłabia działanie leków immunosupresyjnych. Z tego powodu osoby, które chorują na reumatoidalne zapalenie stawów lub stwardnienie rozsiane, nie powinny zażywać spiruliny. Co więcej, może uczulać i wywoływać różne działania niepożądane, na przykład: bóle mięśni, głowy, a także czerwienienie się twarzy oraz nadmierna potliwość. Dlatego też z tych powodów, przed zastosowaniem spiruliny, powinniśmy skonsultować się z lekarzem.

Po więcej informacji o innych superfoods zapraszamy tutaj: Jagody goji zastosowanie. Odchudzanie. Jak jeść jagody goji?

Exit mobile version