Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie. Herbata z mniszka

Mniszek lekarski już od dawna był wykorzystywany w medycynie ludowej w celu leczenia różnych dolegliwości. To pospolity chwast, który dzieci nazywają często dmuchawcem. Możemy go spotkać niemal wszędzie, jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, ile dobroczynnych właściwości w sobie kryje. Koniecznie zobaczcie do czego możemy go wykorzystać i jakie schorzenia leczy!

Mniszek lekarski właściwości

W ziołolecznictwie słynie ze swoich oczyszczających właściwości. Poprawia funkcjonowanie wątroby i ją wzmacnia. Dodatkowo mniszek lekarski jest żółciopędny oraz żółciotwórczy, dlatego właśnie między innymi poprawia przemianę materii, a także reguluje wypróżnienia. Liście mniszka lekarskiego zawierają wiele witaminy C, kwasu foliowego oraz wiele minerałów, dlatego pozytywnie wpływają na drogi oddechowe. Poza tym, działa przeciwcukrzycowo, moczopędnie, jak również przeciwnowotworowo. Regularne picie wyciągu z korzenia mniszka ma wpływ na leczenie chorób nowotworowych. Naukowcy widzą związek pomiędzy piciem tych herbat a leczeniem białaczki oraz chłoniaków.

Syrop z mniszka

Taki syrop możemy zrobić zarówno z kwiatów, jak i łodygi czy korzenia. Świetnie działa przeciwkaszlowo oraz oczyszczająco. Dodatkową jego zaletą są właściwości przeciwmiażdżycowe. Syrop z dmuchawca jest bogaty w: witaminę A, D, B oraz C, potas krzem, a także żelazo i magnez. Jest bogaty również w inulinę i kwas krzemowy. Zawiera także asparaginę, flawonoidy i garbniki. Dlatego właśnie picie tego syropu jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Mniszek lekarski jest bezpieczny nawet dla dzieci.

Kwiat mniszka lekarskiego

Napar z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski – jak przygotować napar z dmuchawca? Wykonanie nie jest wcale skomplikowane, a korzyści jakie płyną z jego spożywania naprawdę wspaniałe. Wystarczy 50 g korzeni oraz liści, samego korzenia albo kwiatu oraz 1 litr wody. To wszystko. Teraz wystarczy, że wymieszamy te składniki i zagotujemy miksturę. Powinniśmy ją gotować około 2 minuty na średnim ogniu. Po upływie tego czasu zdejmujemy z palnika, ale zaparzamy pod przykryciem jeszcze 10 minut. Teraz wystarczy wszystko przecedzić i przelać do czystej butelki lub słoika. Taki napar pijemy codziennie 30 minut przed każdym posiłkiem, wystarczy tylko 1/2 szklanki, aby po kilku tygodniach zobaczyć już pierwsze efekty.

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.