Site icon aju.pl

Jagody goji zastosowanie. Odchudzanie. Jak jeść jagody goji?

Jagody goji to produkt spożywczy, który cieszy się coraz to większą popularnością. Zaliczamy je do tzw. „superfoods”, ponieważ ich skład jest bogaty w dobroczynne składniki. Pochodzą z Azji, ale w Polsce już od dawna są ogólnodostępne. Zobaczcie, dlaczego te małe czerwone kuleczki mają taki dobry wpływ na nasz organizm!

Jagody goji właściwości i zastosowanie

Są wykorzystywane w medycynie chińskiej jako złoty środek na wiele schorzeń. Wymienimy wam niektóre z właściwości tych jagód, ponieważ lista jest naprawdę długa! Hamują rozwój nowotworów, ze względu na dużą zawartość białka oraz kwasów tłuszczowych nienasyconych. Ich spożywanie szczególnie jest polecane cukrzykom typu I, a także II. Nic w tym dziwnego, gdyż wykazują działanie hipoglikemiczne. Są idealnym rozwiązaniem dla par, które bezskutecznie starają się o dziecko, ponieważ są pomocne w leczeniu niepłodności. Karotenoidy oraz luteina, które są zawarte w jagodach, poprawiają wzrok, chronią też siatkówkę oka przed wszelkimi uszkodzeniami.

Jak jeść jagody goji?

Mają smak podobny do suszonej żurawiny, jednak są bardziej kwaśne, a ich posmak jest pikantny. Stanowią świetny dodatek do wszelkiego rodzaju deserów, jogurtów, a także koktajli. W krajach azjatyckich używają ich nawet do zup, mięsa czy ryżu. Jednak w Polsce nie jest to aż tak popularne. Jeśli chcemy te owoce ugotować, to oczywiście można. Powstanie wtedy pyszna herbata, sok, nalewka, a nawet wino. Sugerowana dawka dla osoby dorosłej, to ok 20-30 g dziennie. Jeśli chodzi o dzieci, musimy uważać z ilością podawanych jagód. Do 3 roku życia najlepiej podawać 1/3 dawki dla dorosłych, a do 10 roku, połowę.

Goji a odchudzanie

Wpływają pozytywnie na redukcję masy ciała. Wszystko przez dużą zawartość błonnika pokarmowego. Sprawia on uczucie sytości i przez to zmniejsza łaknienie. Musimy jednak pamiętać, że suszone jagody goji mają wysoką kaloryczność, w 100 g mają aż 370 kcal. Zawierają więcej cukru, niż świeże owoce, dlatego musimy być ostrożni i nie przesadzać z ilością. Jednak dostarczają nam wiele cennych aminokwasów oraz witamin. To wszystko sprawia, że są warte regularnego spożywania.

źródło zdjęcia: theyeshivaworld

Exit mobile version