Site icon aju.pl

Herbata matcha i jej wyjątkowe właściwości [cena, przepisy,smak]

Matcha cieszy się obecnie coraz większą popularnością. Dnia bez tej herbaty nie wyobrażają sobie osoby zainteresowane zdrowym odżywianiem. Skąd jednak wzięła się popularność zielonej herbaty w proszku i jak prawidłowo ją zaparzać? Herbata matcha i jej zdrowotne właściwości. 

Matcha: właściwości

Zanim matcha trafi do filiżanek musi przejść przed odpowiedni proces produkcji. To dzięki niemu posiada wyjątkowe właściwości. Ten rodzaj zielonej herbaty jest sprzymierzeńcem w walce z odchudzaniem, stopniowo pobudza do działania oraz zawiera antyoksydanty. Substancje te zapobiegają rozwojowi nowotworów, cukrzycy, czy chorobom serca. Herbata matcha wykazuje lepsze działanie rozbudzające niż kawa. Jak udowodnili naukowcy, matcha jest najzdrowszą zieloną herbatą.

Matcha: jak zaparzać, smak

W przypadku tej wyjątkowej herbaty znaczenie ma również technika jej zaparzania. Najważniejsze jest, aby nie zalewać jej wrzątkiem! Po zalaniu zbyt gorącą wodą herbata matcha może wytracić dużą część właściwości. Woda powinna mieć odpowiednią temperaturę, przeważnie od 70 do 80 st. C. Jedną łyżeczkę proszku wsypujemy do miseczki lub specjalnego naczynia (matchawan), zalewamy wodą, a następnie mieszamy. Do mieszania zwykle używana jest miotełka chasen, jednak możemy zastąpić ją urządzeniem do spieniania mleka. Jeśli chcemy od razu zaparzać herbatę profesjonalnie, możemy zaopatrzyć się w zestaw do matchy, który zawiera wszystkie niezbędne akcesoria. Smak matchy należy do bardzo intensywnych, więc początkowo trzeba się do niego przyzwyczaić.

Matcha: przepisy, latte

Herbata matcha i jej właściwości doceniane są nie tylko w naparach. Ten rodzaj herbaty możemy spożywać na wiele sposobów! Miłośnicy wypieków mogą spróbować dodać jej do ciast, takich jak sernik czy babka. Matcha latte to również doskonały napój, który dodaje energii w ciepłe dni! Latem matcha może znaleźć swoje miejsce także w lodach.

Do wykonania matcha latte potrzebna będzie nam herbata matcha, woda, mleko i opcjonalnie słodzik. Najpierw przygotowujemy tradycyjny napar, do którego dodajemy spienionego mleka. Pod koniec napój możemy dosłodzić wedle uznania.

Matcha: cena

Najlepsza matcha wywodzi się z Japonii. Bez żadnej obawy możemy używać jej do herbacianych ceremonii. W tym przypadku jest ona także najdroższa, ponieważ za 30 gram herbaty zapłacimy około 50 zł. W przypadku herbaty pochodzącej z innych miejsc ceny zwykle są niższe. Warto jednak zwracać uwagę skąd pochodzi matcha.

Exit mobile version