Site icon aju.pl

Czego nie jeść w ciąży? Zakazane produkty dla ciężarnych

Ciąża to niesamowicie ważny czas dla przyszłej mamy. Dba nie tylko o swoje zdrowie, ale także i o dietę. Jednak nie wszystkie produkty są dozwolone. Czego nie jeść w ciąży? Jakie produkty warto odstawić dla dobra swojego oraz dziecka? Niektóre składniki bardzo w łatwy sposób można zastąpić, aby posiłki były bezpieczne, ale także smaczne.

Powinnyśmy unikać spożywania: surowego mięsa, ryb, jaja, kawioru, a także ostryg. Podczas ciąży koniecznie musimy zrezygnować z tatara z surowym żółtkiem. Zwiększa prawdopodobieństwo, że zarazimy się salmonellą albo pasożytami Toxoplasma gondii. Konsekwencje takiego zatrucia są szczególnie niebezpieczne dla ciężarnych kobiet. Oczywiście, nie musimy wyeliminować ze swojego jadłospisu całkowicie chudego mięsa, jaj czy ryb. Po prostu musimy zwrócić uwagę na to, czy były poddane odpowiedniej obróbce termicznej.
Czego nie można jeść podczas ciąży?
Sery pleśniowe, które się produkuje z niepasteryzowanego mleka, także stanowią zagrożenie dla przyszłej mamy. Mogą być niestety skażone listerią, dlatego lepiej z nich całkowicie zrezygnować. Mleko bezpośrednio od krowy również nie jest bezpiecznym źródłem. Jednak pamiętajmy, że odstawienie całkowicie nabiału nie jest korzystne w tym czasie. Podczas ciąży zapotrzebowanie na wapń diametralnie wzrasta. Możemy bezpiecznie jeść fermentowane produkty mleczne, na przykład kefiry, jogurty. W ten sposób dostarczymy niezbędnych składników, a także wzmocnimy florę bakteryjną.
Jakich produktów nie spożywać w ciąży?
Wątróbka jest bogata w retinol, czyli witaminę A, która jest pochodzenia zwierzęcego. Czego nie jeść w ciąży? Podroby, a w szczególności wątróbka jest jednym z bardziej niebezpiecznych produktów spożywczych dla płodu. Mimo, że dostarczy nam wiele żelaza, to jednak lepiej nie ryzykować i całkiem ją odstawić. Przed spożyciem pasztetów również powinniśmy się wstrzymać. Jeśli chcemy uzupełnić naszą dietę w żelazo, warto włączyć do swojego jadłospisu chude mięso, szpinak czy soczewicę. Czego nie jeść w ciąży oprócz podrobów? Alkoholu i kofeiny także musimy unikać jak ognia. Pamiętajmy, że nie ma czegoś takiego, jak bezpieczna dawka alkoholu dla kobiet przy nadziei. Każda, nawet najmniejsza dawka jest szkodliwa, a może być również zabójcza dla płodu.
Exit mobile version