Surowe mięso zaczęło się ruszać po dodaniu soli. To nagranie dosłownie obrzydziło internautów. Trzeba uczciwie przyznać, że widok rzeczywiście okazuje się dość niecodzienny. Co wpłynęło na takie zachowanie się płata świeżego mięsa? Czy to normalne? Głos w sprawie zabrał ekspert – pojawiło się wyjaśnienie, dlaczego nastąpiła taka a nie inna reakcja. Materiał wideo cieszy się ogromną popularnością. Zobaczycie go w dalszej części tekstu.
Surowe mięso zaczęło się ruszać po dodaniu soli. Nagranie hitem! „Odrażający widok” [WIDEO]
W sieci rekordy popularności bije w ostatnim czasie nagranie z tak zwanym „tańczącym” mięsem. Co ciekawe, filmik ma już kilka lat, jednak znów zyskał rozgłos i popularność. Widać na nim kawałek świeżego, surowego mięsa, które porusza się w dość dziwny i odrażający dla wielu sposób.
Nagranie wśród wielu internautów wzbudza obrzydzenie. Niektórzy podejrzewają, że mięso jest nieświeże, lub naszpikowane chemią – i stąd bierze się tego typu reakcja. Fakty okazują się jednak zgoła inne. Okazuje się bowiem, że surowe mięso chwilę wcześniej potraktowano solą. Ta z kolei ma powodować właśnie taką reakcję na świeżym, surowym mięsie. Wszystko wygląda w ten sposób:
Adding salt to freshly cut muscle causes it to spasm. pic.twitter.com/h5GAp3NJYj
— Weird and Terrifying (@weirdterrifying) January 9, 2023
Ekspertka wyjaśnia dlaczego mięso tak zareagowało na sól
Wideo wywołało prawdziwą medialną burzę. Na szczęście w porę głos w całej sprawie zabrała ekspertka. Jej wypowiedź przytacza portal o2.pl. Doktor biologii komórkowej i molekularnej Christie Wilcox wyjaśniła wprost:
Tańczące mięso oznacza, że kucharze dodali jeden kluczowy składnik: Sól. Ta jest pełna jodów sodu i to właśnie przytłaczająca ich dawka sprawia, że wciąż działające neurony zostają pobudzone i wywołują skurcze.
Wiele osób nadal uważa jednak, że nagranie jest odrażające. Według nich naukowe wyjaśnienie zależności, jaka zachodzi na materiale, wcale nie zmienia tego typu odczuć.
źródło: o2.pl, Twitter; foto: Twitter