Salmonella w popularnej przyprawie! Szokującą informację podaje Główny Inspektorat Sanitarny. W przyprawie popularnej marki odkryto Salmonellę Typhimurium. Co więcej, aż 4 próbki na 5 okazały się zakażone. Spożycie przyprawy, zwłaszcza bez obróbki termicznej, może okazać się opłakane w skutkach – grozi zatruciem pokarmowym.
Salmonella w popularnej przyprawie
Informacja o salmonelli w popularnej przyprawie spadła na konsumentów jak grom z jasnego nieba. Jak informuje fakt.pl, badania nad produktem „Gorczyca biała cała” firmy Prymat przeprowadziło laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Gdyby tego było mało, Salmonella Typhimurium została znaleziona w 4 z 5 badanych próbek. Jej spożycie może wywołać zatrucie pokarmowe – zwłaszcza, gdy spożyta zostanie bez poddania jej wcześniej obróbce termicznej.
Szczegóły dotyczące produktu:
W sieci od razu podano szczegóły dotyczące konkretnego produktu, w którym wykryto Salmonellę Typhimurium.
- Nazwa: „Gorczyca biała cała Prymat”
- Masa netto: 30 gram
- Producent: Prymat Sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie Zdrój
- Data minimalnej trwałości: 05.2022
- Numer partii: 1298133
Zaleca się aby sprawdzić, czy produkt podanej marki, danej partii, nie znajduje się w naszym domu. Jeśli tak – nie należy go spożywać.
źródło zdjęć: se.pl, isglobal.com