Site icon aju.pl

Wege ramen. Jak przyrządzić bezmięsny ramen?

Japońska kuchnia opanowuje świat! Po sushi, czyli bardzo świeżych przekąskach najczęściej złożonych z ryb i ryżu, przyszedł czas na ramen. Jest to zupa tradycyjnie będąca znana z mocnego, mięsnego wywaru, lecz w dobie upowszechniania się weganizmu, wege ramen staje się coraz bardziej popularny. 

Wegańska zupa ramen – co to?

Ramen jest japońskim daniem, które przyrządza się z wywaru, makaronu i wielu różnych dodatków – ogranicza nas jedynie nasza fantazja. Jeśli jednak chcemy przyrządzić wegańską wersję, warto wesprzeć się przepisami zwłaszcza na wywar!
Panuje jedna generalna zasada: ile kucharzy, tyle ramenów!

Czego dodajemy do wege ramenu?

Japońskie słowo „ramen” pochodzi od chińskiego „lamian”, które oznacza rodzaj pszennego makaronu. To on zwykle jest dodawany do tej zupy. Warto w niej wykorzystać także warzywa, wodorosty, nasiona (zwłaszcza sezam), sos sojowy, czy na przykład pastę miso. Jeśli jemy jajka – możemy je śmiało dodać!
Ograniczeniem jest jedynie nasza fantazja!

Tare – czyli baza na dno miseczki

Istnieją trzy rodzaje tej esencji, która zwykle zostaje umieszczona na dnie miseczki z zupą. Shio przyrządza się z użyciem suszonych owoców morza i glonów (jest to tzw. słone tare), shoyu jest robione poprzez zredukowanie sosu sojowego i kilku dodatków tak aby otrzymać odpowiednią konsystencję (to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj), natomiast miso uzyskuje się poprzez zmieszanie pasty miso z dodatkami.

Wegański ramen – przepis

Podkreślamy to jeszcze raz – nie ma jedynego słusznego przepisu na wege ramen! Można dowolnie modyfikować zupę tak, aby uzyskać idealną formę, która podkreśli w pełni nasze smakowe preferencje.

Przykładowe składniki na wywar:
2 cebule
3 marchewki
korzeń pietruszki
pół łodygi selera naciowego
biała kapusta – kawałek
kapusta pekińska – kawałek
por – kawałek
korzeń imbiru
2 głowy czosnku
glony kombu – duży kawałek
10 lub więcej grzybów, najlepiej suszone shitake
2 gwiazdki anyżu
łyżeczka glonów wakame
4 duże łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
3 litry wody

Przepisy znajdziesz również klikając tutaj!

Aby poznać pełny przepis na klasyczny ramen, obejrzyj ten film!

Exit mobile version