Okres wiosenno – letni to nie tylko grille i spotkania ze znajomymi. To również najlepszy czas na pielęgnację naszego ogródka lub pola. Jednak kiedy nie przygotujemy odpowiednio gleby, nie odwdzięczy się nam pięknymi kwiatami bądź warzywami. Przygotowanie ziemi pod siew nie jest takie trudne, wystarczy zastosować się do kilku rad. Zaraz wam je zdradzimy!
Przygotowanie ziemi pod zasiew
Jeśli mamy dobre podłoże, to jego obróbka nie zajmie nam dużo czasu. Można to zrobić wykorzystując różne metody. Jeśli gleba będzie dobrze przygotowana, to tworzy idealną podstawę dla przyszłych plonów. Do tego można zastosować takie technologie: uprawę tradycyjną, uprawę uproszczoną, a także siew bezpośredni. Wybór zależy od wielu czynników, między innymi od: dostępnego sprzętu, typu gleby oraz warunków klimatycznych.
Przygotowanie podłoża
Stawiając na uprawę tradycyjną, powinniśmy zastosować orkę. Pozwoli ona na wymieszanie, a także pokrycia słomy glebą. Zrobimy to z użyciem kultywatora albo agregatu. Dla zwolenników uprawy uproszczonej również będzie potrzebny kultywator. Siew bezpośredni wymaga tylko agregatu uprawowo – siewnego. Dodatkowym ułatwieniem jest to, że wykonuje on siew oraz nawożenie w tym samym czasie. W tej metodzie słoma pozostanie na powierzchni gleby, nie będzie w nią wmieszana.
Uprawa ziemi krok po kroku
W trakcie przygotowania stanowiska, warto zacząć już nawożenie. Ważne jest, aby prawidłowo dobrać makroskładniki, a także mikroskładniki. Ich niedobory z pewnością odbiją się na naszych plonach. Gatunki szybko rosnące są świetnym pomysłem, jeśli chcemy wzbogacić podłoże. Najlepiej sprawdzą się tutaj rośliny motylkowe: łubin żółty, wyka, peluszka albo bobik. Będą one hamować rozwój chwastów, a dodatkowo nie potrzebują specjalnych wymagań do uprawy.
Jaka gleba dla warzyw
Najlepszym wyborem gleby dla warzyw, jest postawienie na strukturę gruzełkowatą. Nie powinna być ona ani zbyt lekka, ani za bardzo zbita. Idealne podłoże będzie przepuszczało wodę i składniki mineralne do naszych rosnących plonów. Jeśli nasza gleba zawiera wystarczająco dużo próchnicy i jest żyzna, to wszystko wskazuje na udane plony!