Trzy sposoby na ciasto francuskie na słodko!

Wszyscy je kochają! Chociaż jest proste w przygotowaniu, rzadko robimy je sami – wymaga wiele żmudnego wałkowania. Można jednak kupić je w niemal każdym sklepie – szukaj w chłodziarce! Czy ty też już je kochasz? Poznaj trzy smaczne sposoby na ciasto francuskie, które nie pozwolą ci bez niego żyć!

Ciasto francuskie – skład, przygotowanie

Możemy je bez problemu zrobić sami z trzech kluczowych składników, czyli mąki, wody, jajek i masła. Mąka musi mieć dużo glutenu! Warto też wzbogacić recepturę solą. Jeśli nie jadamy jajek, można przy robieniu ciasta je pominąć.

Jeśli nie robimy go sami, ciasto w zależności od producenta może ono zawierać np. masę jajeczną, polepszacze różnego rodzaju, tłuszcz palmowy czy alkohol etylowy. Warto przeczytać skład przed zakupem.

Proceder przygotowywania polega na przekładaniu na przemian warstw ciasta i masła. Przygotowanie w domu gwarantuje nam nie tylko pewność co do składu, ale też o wiele lepsze walory smakowe!

Czym nadziewać ciasto francuskie – rodzaje nadzienia

Według większości opiniodawców, użycie Nutelli jako nadzienia do ciasta francuskiego jest najlepszym pomysłem. Można je zwijać na przeróżne sposoby – zawsze będzie pysznie!

Polecamy także wykorzystanie nadzienia wiśniowego! Przepis poniżej.

1 i pół łyżeczki skrobi kukurydzianej
1 i pół łyżeczki ciepłej wody
1 i pół szklanki mrożonych wiśni
pół szklanki cukru
łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
ekstrakt z wanilii

Wodę i skrobię zmieszaj, resztę składników podgrzej aż wiśnie puszczą sok. Następnie szybko mieszając dodaj skrobię zmieszaną z wodą i odstaw do wystygnięcia.

Brzoskwiniowe różyczki

Jednym z najbardziej efektownych sposobów na wykorzystanie ciasta francuskiego są brzoskwiniowe różyczki! Oto jak je wykonać.

Przygotuj:
opakowanie ciasta francuskiego (pokrojonego w paski, najlepiej w temperaturze pokojowej)
1/3 szklanki dżemu brzoskwiniowego
3 świeże brzoskwinie (cienko pokrój je w półksiężyce).
Następnie rozgrzej piekarnik do 200 stopni i posmaruj tłuszczem formy na muffinki.
Każdy pasek ciasta posmaruj dżemem, na każdym dwie warstwy plasterków brzoskwini tak, jak na zdjęciu – zostawiając pół paska bez plasterków:

Następny krok to owinięcie plasterków ciastem:

Ostatni krok to zwinięcie paska w rulon i włożenie tak zrobionej różyczki do formy! Pozostaje już tylko zapełnić więcej foremek i włożyć nasze kwiatki do piekarnika na 25 minut.

Mamy nadzieję, że te trzy smaczne sposoby na ciasto francuskie skutecznie umilą wam czas w kuchni!

Przepisy znajdziesz również klikając tutaj!

Sprawdź też filmik o tym, jak przygotować własnoręcznie ciasto francuskie!

zdjęcia: Delish US